Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Jannine van den Berg vertrekt bij politie

Gepubliceerd op:

Nederland - Na veertig dienstjaren verlaat Jannine van den Berg (59) de politie. Ze gaat per 1 januari 2024 aan de slag als Divisiedirecteur Gevangeniswezen en Vreemdelingendetentiecentra bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). ‘Maar het blauwe hart, dat blijft’.

Jannine van den Berg

Van den Berg studeerde in 1986 af aan de Politieacademie. Ze ging aan de slag bij de gemeentepolitie Utrecht en vervulde daar verschillende operationele en leidinggevende functies. In 1993 maakte zij de grote reorganisatie mee, waarbij regiokorpsen werden gevormd. Daarna werkte ze op tal van plekken in het regiokorps Utrecht.

In 2006 ging Van den Berg aan de slag als directeur Opsporing en Informatie van het regiokorps Haaglanden. In 2010 maakte ze de overstap naar de Politie Kennemerland, waar ze korpschef werd.

Nationale politie

In 2011 startte de vorming van de Nationale Politie en maakte Jannine deel uit van de landelijke korpsleiding. Na vijf intensieve jaren, begon zij in 2016 aan een nieuwe uitdaging: ze werd politiechef van de Landelijke Eenheid. Onder haar leiderschap werden grote operationele successen behaald en werden de eerste noodzakelijke veranderingen bij de LE doorgevoerd.

Maar de naweeën van de reorganisatie, de gekozen inrichting en de plaats van de eenheid in het bestel, leidden tot structurele problemen en onrust binnen de LE. Kort voor het moment dat in 2022 werd besloten om de Landelijke Eenheid te splitsen, stopte Van den Berg als politiechef: ‘Het was na bijna zes jaar een natuurlijk moment om te vertrekken. Maar ik wenste de LE ook een nieuwe start, onder leiding van nieuwe politiechefs.’

De laatste twee jaar werkte Van den Berg aan de strategische internationale samenwerking en was zij verantwoordelijk voor de intelligence-portefeuille.

Hart

Van den Berg blikt met dankbaarheid terug op haar bloemrijke politieloopbaan: ‘Telkens als ik dacht de organisatie te kennen, kwam ik weer nieuwe dingen tegen. Ik heb zo veel avonturen beleefd, met zo veel mensen. En met elkaar hebben we veel kunnen betekenen voor de burgers. Mijn hart is daardoor blauw gekleurd en dat blijft het. Gelukkig blijf ik in mijn nieuwe baan met de politie verbonden.’

‘Dapper’

Korpschef Henk van Essen noemt het besluit van Van den Berg ‘dapper’. ‘Het is niet niks om na veertig jaar bij de politie dit besluit te nemen. Ik heb van dichtbij gezien hoe zij zich altijd vol overgave voor de politie heeft ingezet, welke functie zij ook bekleedde. Jannine kan met trots terugkijken op een prachtige loopbaan. Hoezeer ik haar deze stap ook gun, het korps gaat haar missen.’