Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Verdachte aangehouden in Amsterdamse cold case aangetroffen romp in het IJ

Op dinsdagochtend 7 november heeft de politie een 62-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de toen 65-jarige Russische zakenman Aleksandr Levin.

Op 30 januari 2013 wordt enkel de romp (gewikkeld in blauw plastic) van het slachtoffer in het Amsterdamse IJ nabij de NSDM-werf aangetroffen. De aanhouding van de verdachte is gedaan op basis van forensisch bewijsmateriaal. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het DNA van de verdachte vergeleken met de sporen die zijn aangetroffen op de romp en attributen waarmee de romp is ingepakt. Deze vergelijking heeft geleid tot een match en om die reden is de Amsterdammer aangehouden.

Contact nabestaanden
Dit zijn echter niet de enige ontwikkelingen in dit onderzoek. Het cold caseteam heeft ondertussen contact kunnen leggen met de nabestaanden van het slachtoffer in Rusland. Daarom kan de politie nu officieel zijn identiteit bevestigen en een foto van hem vrijgeven. Met het tonen van deze foto, hoopt het onderzoeksteam op nieuwe informatie van mensen die mogelijk meer weten over het slachtoffer of hem kort voor zijn overlijden nog gezien of gesproken hebben.

Vindplaats romp
Wat inmiddels ook is vastgesteld, is dat de romp in de nabijheid van de woning van de aangehouden verdachte in Amsterdam-Noord uit het water is gehaald. Hoewel het ruim tien jaar geleden is, doen rechercheurs dat toch een beroep op het geheugen van mogelijke getuigen die in deze omgeving iets verdachts of opvallends hebben gezien maar destijds getwijfeld hebben de politie te alarmeren. Als dit het geval is, doe dit alstublieft alsnog.

Buurtonderzoek
In de omgeving van de woning van de verdachte vindt later deze ochtend een buurtonderzoek plaats. Mogelijk komt hieruit nieuwe informatie die het opsporingsonderzoek verder op weg kan helpen.

Beloning 15.000 euro
Duidelijk is dat ondanks deze aanhouding, het cold caseteam nog steeds volop onderzoek doet naar de dood van Aleksandr Levin. Daarom zijn rechercheurs nog steeds op zoek naar tips, getuigen en/of andere informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek. In deze zaak geldt ook nog steeds de beloning van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. Informatie kan via verschillende manieren gedeeld worden met het onderzoeksteam.

Informatie doorgeven 
Dat kan via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of het onderstaande tipformulier. Anoniem informatie doorgeven kan telefonisch via M: 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Het is daarnaast ook mogelijk om een vertrouwelijk gesprek te voeren met het Team Criminele Inlichtingen: 06-33200446. Of vul onderstaand tipformulier in.