Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Veel vuurwerk in schuur

Dankzij een melding via Meld Misdaad Anoniem namen agenten zaterdag 21 oktober in een schuur nabij een woning in Woerden 140 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag.

Vuurwerk

#foto vuurwerk betreft stockfoto

De politie startte een onderzoek toen via Meld Misdaad Anoniem een melding binnenkwam dat in een woning in Woerden veel zwaar illegaal vuurwerk lag opgeslagen. Agenten die de melding onderzochten en daarop de betreffende woning bezochten, vonden op aanwijzingen van de bewoner in de nabijgelegen schuur 140 kilo aan zwaar illegaal vuurwerk. Dat namen de agenten direct in beslag. Tegen de 41-jarige bewoner werd proces-verbaal opgemaakt.

Het vuurwerk dat tegenwoordig te koop is, is totaal niet meer te vergelijken met het vuurwerk van twintig jaar geleden. Er is veel meer zwaar, illegaal vuurwerk in omloop en dit zorgt voor de nodige risico’s. Een voorbeeld van zwaar, illegaal vuurwerk is de cobra. Een cobra is wat betreft explosieve kracht vergelijkbaar met een handgranaat. Worden cobra’s, ander vuurwerk met de kracht van een explosief of zelfgemaakte vuurwerkpakketten ergens neergelegd of vervoerd, dan zorgt dit voor omstanders en de makers zelf voor enorme risico’s. Huizen kunnen zeer zwaar beschadigd raken en het letsel kan dodelijk zijn. Inmiddels wordt er ook vuurwerk aangetroffen wat tot tien keer meer kruit bevat dan een cobra. Gaat dit vuurwerk af, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor omstanders en de omgeving. Wat ook een probleem is, is dat grote hoeveelheden vuurwerk opgeslagen worden in huizen, bergingen en schuren. Komt zo’n grote hoeveelheid vuurwerk tot ontploffing, dan is het leed niet te overzien.

Hulpverleners gewond
Zwaar vuurwerk vormt niet alleen een risico voor omstanders, maar ook voor hulpverleners. Jaarlijks raken meerdere politieagenten gewond door vuurwerk.

Vuurwerk melden

  • Bij direct gevaar en verdachte situaties: 112.
  • Bij verdenking illegale opslag van vuurwerk 0900-8844 of anoniem via M. 0800 7000 of digitaal.
  • Is sprake van overlast en is niet duidelijk waar het vuurwerk is afgestoken? Of is dit langer geleden? Meld de overlast dan bij de gemeente.
  • Is sprake van overlast die nu speelt en je hebt zicht op de overlast en de overlastgevers, gebruik dan het formulier hieronder.