Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Grote controle tegen ondermijning op bedrijventerrein Rotterdam-West

Gepubliceerd op:

Rotterdam - Bij een grote ondermijningsactie op een bedrijventerrein in Nieuw-Mathenesse zijn afgelopen vrijdag bedrijven, auto’s en vrachtwagens gecontroleerd in het kader van ondermijning. Daarbij is een gestolen auto aangetroffen, in een bedrijfspand een vreemdeling die onrechtmatig in Nederland verbleef en een groot geldbedrag. Bij een garage werden verdachte arbeidsomstandigheden geconstateerd.

Met helikopter, drones, speurhonden van de politie, speurhonden van de douane, een boot en inspecteurs van de verschillende, deelnemende instanties werd afgelopen vrijdag een grote ondermijningsactie uitgevoerd op de Radiostraat en Gustostraat. Jurre Schaap, wijkagent van Nieuw-Mathenesse, legt uit waarom voor deze locatie is gekozen. “Op de Radiostraat zitten diverse bedrijven en loodsen. Omdat in deze straat onderverhuur is toegestaan, was bij de overheden onbekend welke bedrijven hier zitten. Met de controle konden we eventuele misstanden opsporen, maar ook inzicht krijgen in de aanwezige bedrijfsactiviteiten. Daarvoor hebben we niet alleen naar de panden gekeken maar ook naar het bijbehorende transport.”

Ondermijning; een risico voor de maatschappij
Criminelen maken voor hun illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Of het nou gaat om een hennepkwekerij, een drugslab, een opslag voor vuurwapens of namaakartikelen of het witwassen van geld, voor al dit soort activiteiten zijn producten en diensten uit de ‘normale’ wereld nodig. Jurre: “Ik snap dat ondermijning voor veel mensen een vaag begrip is of een ver-van-hun-bed show lijkt, maar dat is het niet. Als die kapperszaak bij jou in de straat wordt gebruikt voor het witwassen van geld trekt dat criminele bezoekers aan die het gebruik van geweld niet schuwen. Als in die loods naast jouw onderneming een hennepkwekerij of drugslab zit, geeft dat kans op brand, overstromingen en ontploffingen. Zodra de onderwereld en bovenwereld zich vermengen komen bewoners en ondernemers in aanraking met ondermijnende criminaliteit. Het maakt een wijk of bedrijventerrein kwetsbaar omdat criminelen hier de dienst uitmaken. En met het risico om vervolgens geconfronteerd te worden met overlast, drugsafval, intimidatie, afpersing, geweld en machtsposities van (groepen) personen”

Verschillende expertises en bevoegdheden
Politie, Gemeente Rotterdam, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie en Stedin keken elk vanuit hun eigen expertise en bevoegdheden naar mogelijke vormen van ondermijning. Speurhonden van de Zeehavenpolitie controleerden bedrijfspanden op veiligheid. Speurhonden van de douane waren aanwezig om eventueel geld en verdovende middelen op te sporen. Met behulp van de politiehelikopter, politie drone en een vaartuig werd gezorgd voor totaaloverzicht tijdens de controle.

Crimineel transport
Niet alleen de aanwezige panden werden gecontroleerd. Ook al het in- en uitgaande verkeer. Jurre: “Iedere crimineel heeft transport nodig. Of dat nou is voor de smokkel van drugs, het verplaatsen van geld en wapens, zelf van en naar een (gewelds)klus te reizen of om slachtoffers van arbeidsuitbuiting van en naar werk te brengen. Soms werken chauffeurs bewust mee, voor het geld of omdat zij onder druk worden gezet, maar soms hebben chauffeurs geen idee dat ze meewerken aan een strafbaar feit. Met preventiegesprekken proberen we de transportsector hier weerbaarder tegen te maken.”

Resultaten
In één van de bedrijfspanden op de Radiostraat werd hard gewerkt, tot de inspecteurs van de verschillende instanties binnen stapten. Toen schoten de medewerkers alle kanten op. De verstopte medewerkers werden weer bij elkaar gehaald en gecontroleerd. Eén van deze personen bleek onrechtmatig in Nederland te verblijven. Ook gaf een speurhond van de Douane meerdere signalen bij een kussen, waarin een groot geldbedrag was verstopt. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft bij een bedrijf de werkzaamheden laten stil leggen toen uit een controle van de gebruikte machines bleek dat er sprake was van een onveilige werksituatie. Op de Radiostraat stond een bestelbus geparkeerd die gestolen bleek te zijn. Op de Gustoweg was bij een garage sprake van verdachte arbeidsomstandigheden; er werkte een man die niet gerechtigd was om in Nederland te werken en er waren aanwijzingen dat de werkplek ook als woonplaats van werknemers werd gebruikt.

Onder de radar
De actie had als bijkomend voordeel dat in kaart is gebracht welke bedrijven zich op het terrein bevinden en wat voor soort bedrijfsactiviteiten zij verrichten. Criminelen blijven graag anoniem en werken graag ‘onder de radar’. Door de bedrijfsactiviteiten van de Radiostraat in kaart te brengen, wordt de locatie minder aantrekkelijk voor criminelen.

Waarschuwing
De actie werd ook aangegrepen om ondernemers uitleg te geven over de signalen van ondermijning, bijvoorbeeld een bedrijfspand met geen bedrijfsactiviteiten of juist activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen en hoe kun je het melden. Ook werd advies gegeven hoe je het beste kunt reageren als je door criminelen zou worden benaderd voor een klus of dienst. Daarbij is het van belang om snel en duidelijk nee te zeggen.  Jurre: “Want als ze eenmaal een voet tussen de deur hebben, is het lastiger voor bedrijven om ervan af te komen.”

Wat kun je doen tegen ondermijnende criminaliteit?
Iedereen kan te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Zie, hoor of ruik je onraad? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, bel hiervoor 0800-7000.

Foto politie
Foto politie
Foto politie
Foto politie
Foto politie
Foto politie
Foto politie