Ga naar content

Identificatie onbekende doden

De politie heeft een dna-databank voor vermiste personen en onbekende doden. Dna-profielen van deze personen worden opgeslagen, zodat de mogelijkheid blijft bestaan om deze personen te identificeren.

Inhoudsopgave

Verplichte dna afname

In 2010 wijzigde de Wet op de lijkbezorging. Sindsdien is het verplicht om dna af te nemen van niet-geïdentificeerde personen. Dat noemen we het veiligstellen van dna. Deze wet is aangepast omdat onbekende doden, eenmaal begraven, onbekend bleven. De verplichte dna-afname gebeurt ook bij vermissingen van personen die langer dan drie weken vermist zijn. De politie kan dan dna veiligstellen door bijvoorbeeld sporen van de vermiste persoon in zijn of haar huis veilig te stellen. De politie hoopt met de databank meer onbekende doden en vermiste personen te kunnen identificeren.

Dna-databank vermiste personen

De politie startte in 2011 het project Dna-databank vermiste personen. Het project begon met het afnemen van dna van onbekende doden die in Nederland begraven zijn. Deze personen zijn opgegraven en hun dna is veiliggesteld. Daarna zijn ze herbegraven. Specialisten op het gebied van vermiste personen en forensische opsporing werken samen in dit project. De politie werkt in dit project ook samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Informatie over de werkwijze leest u in deze folder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Iemand in uw omgeving vermist?

De politie wil vermiste personen kunnen terugvinden en onbekende doden kunnen identificeren. Is een direct familielid van u vermist en heeft de politie nog geen dna veiliggesteld? Dan vragen we u om een afspraak te maken met ons. Dan kunnen we alsnog een dna-profiel maken van uw familielid. Zo hopen we hem of haar terug te vinden.

Maak hiervoor een afspraak bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen via coldcase@politie.nl of 0900-8844

Contact

Voor vragen over het identificeren van onbekende doden kunt u terecht bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP). U kunt dit bureau bereiken via 0900-8844. Mail: coldcase@politie.nl