Ga naar content

Identificatie onbekende doden

De politie heeft een dna-databank voor vermiste personen en onbekende doden. Dna-profielen van deze personen worden opgeslagen, zodat de mogelijkheid blijft bestaan om deze personen te identificeren.

Inhoudsopgave

Verplichte dna afname

In 2010 wijzigde de Wet op de lijkbezorging. Sindsdien is het verplicht om dna af te nemen van niet-geïdentificeerde personen. Dat noemen we het veiligstellen van dna. Deze wet is aangepast omdat onbekende doden, eenmaal begraven, onbekend bleven. De verplichte dna-afname gebeurt ook bij vermissingen van personen die langer dan drie weken vermist zijn. De politie kan dan dna veiligstellen door bijvoorbeeld sporen van de vermiste persoon in zijn of haar huis veilig te stellen. De politie hoopt met de databank meer onbekende doden en vermiste personen te kunnen identificeren.

Iemand in uw omgeving vermist?

De politie wil vermiste personen kunnen terugvinden en onbekende doden kunnen identificeren. Is een direct familielid van u vermist en heeft de politie nog geen dna veiliggesteld? Dan vragen we u om een afspraak te maken met ons. Dan kunnen we alsnog een dna-profiel maken van uw familielid. Zo hopen we hem of haar terug te vinden.

Maak hiervoor een afspraak bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen via coldcase@politie.nl of 0900-8844

Contact

Voor vragen over het identificeren van onbekende doden kunt u terecht bij het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP). U kunt dit bureau bereiken via 0900-8844. Mail: coldcase@politie.nl