Ga naar content

Nepvuurwapens

Nepvuurwapens lijken vaak heel erg op echte vuurwapens. Ze zijn dan ook meestal verboden, zowel om thuis te bezitten als om mee op straat te nemen.

Inhoudsopgave

Zijn nepvuurwapens verboden?

Nepvuurwapens die lijken op echte vuurwapens zijn verboden. De wapenwetgeving verbiedt deze nepvuurwapens omdat ze dreigend kunnen overkomen.

Zijn er uitzonderingen?

Zoals vastgesteld in de Europese speelgoedrichtlijn die van kracht is in Nederland, is verkoop en bezit van speelgoedwapens die voorzien zijn van een CE-markering (op de verpakking en op het item zelf) toegestaan. Het is echter verboden deze wapens bij u te hebben in publieke ruimtes, zoals op straat, in winkelcentra, openbare gebouwen en scholen. Omdat ze dreigend overkomen en aangezien kunnen worden voor echte wapens, met alle gevolgen van dien. Houd ook bij gebruik binnenshuis rekening met toeschouwers van buiten die u kunnen zien en een verkeerde indruk kunnen krijgen.  

Wat doet de politie tegen nepvuurwapens?

De politie zorgt voor veiligheid in de maatschappij en van haar mensen. Als een nepvuurwapen niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, handelen agenten alsof het om een echt vuurwapen gaat. In deze gevallen kan het voorkomen dat agenten iemand onder schot nemen. Het nepvuurwapen wordt in beslag genomen. 

Mag ik een airsoftapparaat bezitten?

Airsoftapparaten zijn veer-, gas- of luchtdrukwapens met een maximum schotkracht van 3.5 joules. Als u lid bent van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) en u houdt zich aan de regels, is een airsoftapparaat toegestaan. Maar ook hiervoor geldt dat het niet in publieke ruimtes gebruikt mag worden.

Welke straf krijg ik als ik met een nepvuurwapen rondloop?

Als u met een nepvuurwapen rondloopt dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, dan is dat een misdrijf. U kunt er een maandenlange gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete die kan oplopen tot meer dan € 20.000. Als u met een goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook hoog, de boete loopt in de duizenden euros. Meer weten over boetes? Bekijk het boeteoverzicht van het Openbaar Ministerie.

Nieuwsberichten

Een kleine greep uit de persberichten die de laatste tijd verschenen over incidenten met nepvuurwapens.

08-04-2019   Diverse aanhoudingen in en rond Rotterdam
04-02-2019   16-jarige jongen aangehouden in Delft 
10-01-2019    Vier mannen beschieten auto in Eindhoven
29-12-2018    Twee nepwapens van straat in Koudekerke 
15-12-2018     Man met nepwapen zorgt voor onrust in Goes 
11-11-2018      Aanhoudingen na bedreigingen met nepwapens 

Blogs