Ga naar content

Opsporing

Wat is opsporing? Wat is de rolverdeling tussen de politie en het Openbaar Ministerie bij opsporing? En wat kan u als burger doen om te helpen?

Inhoudsopgave

Wat doet de politie bij opsporing?

Als ergens een strafbaar feit is gepleegd, zoals een inbraak, zoekt de politie naar sporen, bekijkt camerabeelden, hoort getuigen en slachtoffers en houdt verdachten aan.  Alles wat in een politieonderzoek gebeurt, wordt vastgelegd in een proces-verbaal. Afhankelijk van de zwaarte van het misdrijf wordt een onderzoek opgepakt door een politieteam of de recherche.

Wat is de rolverdeling tussen de politie en het OM bij opsporing?

De politie zorgt samen met het  Openbaar Ministerie (OM) en andere opsporingsinstanties voor de opsporing en vervolging van verdachten van strafbare feiten. Het OM is leidend en de politie voert de opsporing uit. Elk onderzoek staat onder leiding van een Officier van Justitie, die ziet erop toe dat de opsporing zorgvuldig en eerlijk verloopt, volgens de regels van de wet. Het is ook het OM die verdachten naar de strafrechter brengt.

Mag de politie altijd alle opsporingsmiddelen inzetten?

Het OM bepaalt welke opsporingsmiddelen mogen worden ingezet. Als de politie zware dwangmiddelen wil gebruiken, zoals een huiszoeking of het aftappen van een telefoon, is toestemming van de rechter-commissaris nodig. De rechter-commissaris is een onafhankelijke onderzoeksrechter die op basis van de verkregen informatie beoordeelt of er toestemming wordt verleend tot het inzetten van bijzondere opsporingsmiddelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij huiszoeking of het afluisteren van een telefoon.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=dqNNad6GTXg

Wat is de rol van de burger in de opsporing?

Burgers spelen een belangrijke rol in opsporingsonderzoeken, want de recherche is vaak afhankelijk van uw informatie. De politie roept u daarom geregeld op om informatie door te geven die mogelijk verband houdt met een misdrijf. Denk aan televisieprogramma’s als Opsporing Verzocht of een regionale opsporingsprogramma, artikelen in dagbladen en Burgernet. Gebruikt u sociale media, dan krijgt u de oproepen waarschijnlijk ook op internet te zien. Het is mogelijk om anoniem uw verhaal te doen via Meld Misdaad Anoniem of telefonisch 0800-7000.