Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van ransomware?

Bij de politie zijn meldingen gedaan van bedrijven die na verloop van tijd nog een tweede (en zelfs derde) ransomware aanval hebben gehad. Dit kunt u doen om het te voorkomen:

  • Neem de algemene maatregelen om de kans op cybercrime zo klein mogelijk te maken.
  • Maak regelmatig (offline-) backups van de gegevens op uw computer. Ransomware criminelen   proberen actief backups te vinden en deze te vernietigen voordat ze de computer versleutelen. Het is daarom belangrijk om backups te maken die niet online te benaderen zijn.
  • Heeft u een uitgebreid ICT systeem dan kunt u specifieke maatregelen nemen zoals het in meerdere zones verdelen van uw netwerk (waarbij dataverkeer beperkt wordt tot 1 zone), het extra beschermen van uw belangrijkste bedrijfsinformatie (de kroonjuwelen), het hebben van een plan over hoe om te gaan met cyberincidenten (Incident Response plan), het doen van oefeningen, etc.
  • Raadpleeg de website nomoreransom.org voor meer tips.

Wij adviseren u om nooit in te gaan op betaaleisen. Met het betalen van geld aan deze criminelen groeperingen blijft het criminele proces in stand.
Mocht u toch betalen, dan is het extra belangrijk om de politie daarvan op de hoogte te stellen omdat betalingsinformatie van grote waarde is voor het opsporingsonderzoek.