Ga naar content
Mijn buurt: 
  Verander locatie

  Cold Case: Sjaak Gerwig (18) werd dood gevonden bij Utrecht

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  ‘Een blinde vlek’.  Zo noemt het cold case team de vier dagen tussen het moment dat Sjaak Gerwig zijn vriendin vaarwel kuste op woensdag 29 maart 1995 en de vondst van zijn lichaam op zondag 2 april. Toch zijn er vier scenario’s voor wat er met de tiener gebeurd kan zijn.

  Inmiddels gepensioneerd rechercheur Tiehuis bij de vindplaats van het lichaam

  Schulden

  Volgens meerdere mensen kwam Sjaak veel in Utrechtse speelhallen. ”Maar een vaste baan had hij niet’’, vertelt Rob Boon. “Er moet gevoelsmatig meer geld in de automaten zijn gegaan dan hij beschikbaar had. Hij leende wel eens wat bij zijn moeder, maar dat zou nooit genoeg zijn geweest. Hij moet op een andere manier aan meer geld zijn gekomen. Wellicht is een schuld hem duur komen te staan.’’

  Drugs

  Hoewel er in het onderzoek niets over is komen vast te staan gaat het verhaal dat Sjaak wist hoe je aan een xtc-pilletje kon komen. “Wellicht is er een geschil geweest over de drugs’’, aldus Boon.
  Van twee verdachten die in 1995 enkele weken vastzaten op verdenking van betrokkenheid bij de moord, dacht het rechercheteam dat zij een drugsconflict hadden met Sjaak. De jong volwassen mannen kenden hem uit de Rivierenwijk. Het Openbaar Ministerie liet het duo vrij en seponeerde de zaak tegen de mannen. Volgens Boon zijn ze nu geen verdachten meer.

  Homo-ontmoetingsplek

  Het lichaam van Sjaak werd gevonden op enkele honderden meters van een homo-ontmoetingsplek. Boon: “Er ging een verhaal dat hij daar wel eens zou komen, maar daar is nooit enig bewijs voor gevonden.’’ Toch sluit het cold case team dit scenario niet uit. Hoewel Sjaak ergens anders is vermoord dan bij de plas, vindt het cold case team de vindplek erg raar. “Een onlogische plek, want het lag niet op de route van zijn vriendin naar huis.’’

  Toevallige getuige

  Was Sjaak getuige van iets wat hij niet had mogen zien? Zowel coördinator Rob Boon als voormalig teamleider Marcel Tiehuis noemt dit een mogelijkheid. “Wie weet wat hij die avond toevallig gezien heeft. Mogelijk is er toen iets gebeurd’’, aldus Tiehuis.

  Wat is uw kijk op deze zaak?

  Laat het ons weten via het reactieformulier