Ga naar content

Cold cases: de zaken

De politie lost verreweg de meeste moorden in Nederland op. Maar helaas lukt het niet altijd een onderzoek tot een goed einde te brengen. Vooral voor de nabestaanden van de slachtoffers is dat een hard gelag. Zij worstelen met de vraag wie hun geliefde heeft omgebracht en waarom. Coldcaseteams van de politie proberen antwoord te vinden op die vragen en te zorgen dat het recht zijn loopt heeft. Net als slachtoffers en nabestaanden kan ook de politie het niet verteren dat dit soort zaken onopgelost blijven. Meer informatie over cold cases

Uw informatie is belangrijk
Cruciaal bij de oplossing van cold cases blijkt keer op keer de hulp van het publiek, van getuigen. Hun informatie leidt in ruim de helft van de coldcaseonderzoeken tot een doorbraak. Uit onderzoek van de politie blijkt dat in Nederland vermoedelijk nog honderden mensen rondlopen met informatie over onopgeloste moordzaken. Informatie die zij nog niet met de politie hebben gedeeld. De politie doet een klemmend beroep op deze mensen om hun kennis te delen. Ook al is de informatie summier of ogenschijnlijk onbetekenend en heeft de informatie betrekking op een misdrijf dat lang geleden is gepleegd. Elke tip kan het laatste puzzelstukje vormen of juist het eerste en daarmee de aanzet voor de oplossing van een misdrijf. 

Om deze getuigen te bereiken, vraagt de politie onder meer aandacht voor cold cases in televisieprogramma’s en op sociale media. Ook is er in alle penitentiaire inrichtingen in Nederland een coldcasekalender verspreid. Die belicht elke week een cold case. Lees het nieuwsbericht of bekijk de kalender van 2020 (alleen in het Nederlands).

Eerdere coldcasekalenders
De coldcasekalender 2019 vindt u hier (ook in EnglishEspañolна русском языкеعربي)
De coldcasekalender 2018 vindt u hier (ook in EnglishEspañolна русском языкеعربي)
De coldcasekalender 2017 vindt u hier (alleen in het Nederlands).

Help mee
Heeft u informatie over één van de misdrijven die op politie.nl staan beschreven óf over een andere cold case, dan kunt u die op de volgende manieren delen:

  • Bel met de opsporingstiplijn op 0800-6070 (gratis)
  • Bel vertrouwelijk met Team Nationale Inlichtingen (TNI) op 088-661 7734
  • Bel anoniem met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 (gratis)
  • Maak gebruik van het tipformulier dat u vindt bij de beschrijvingen van de zaken
cold cases

Opsporingszaken

Paginering