Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Interventieteam Politie Noord-Nederland ontmantelt drugslab in Minnertsga

Gepubliceerd op:

Minnertsga - Eén van de interventieteams van Politie Noord-Nederland heeft vanmorgen in Minnertsga een drugslab ontmanteld. Sinds november zijn er in Noord-Nederland drie van dit soort teams actief om criminaliteit met grote maatschappelijke effecten aan te pakken. Drie personen zijn aangehouden.

Het interventieteam heeft dankzij een snel en daadkrachtig optreden het in werkende drugslab kunnen ontmantelen. Het team, met specialisten aan het roer, is op basis van informatie een onderzoek gestart. Dit heeft geresulteerd in een inval in een pand aan de Lange Dyk vanmorgen.

Gevaarlijke stoffen

In het drugslab werd amfetamine geproduceerd.  Agenten vonden grondstoffen en een kleine hoeveelheid eindproduct. Het drugslab was ten tijde van de inval in werking. Met de inval is er daarmee een einde gemaakt aan de productie van synthetische drugs en aan een gevaarlijke situatie voor omwonenden. Een drugslab als deze kan zorgen voor brand of een ontploffing en er wordt met levensgevaarlijke chemicaliën gewerkt.

Aanhoudingen

In het pand werden drie verdachten aangetroffen. Het gaat om een 71-jarige vrouw uit de gemeente Waadhoeke, een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 41-jarige man uit Deventer. Zij zijn aangehouden en worden verhoord. Uit onderzoek moet blijken wat hun rol is geweest bij de productie van de drugs. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het drugslab wordt ontmanteld door het team Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), die gespecialiseerd is in het ruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen.

Zien, ruiken, horen

Vaak wordt de politie door omwonenden getipt op drugslabs. Mensen in de buurt zijn erg belangrijk als het gaat om het signaleren van drugslabs en het delen van informatie met de politie. Drugslabs zijn te herkennen op verschillende manieren. Op een productielocatie zie je vaak een ingang waar grotere voertuigen (bestelbussen) naar binnen kunnen, zodat ze onopvallend in- en uit- kunnen laden. Vaak gebeurt dit op vreemde tijdstippen, bijvoorbeeld in de nacht. Ook zie je vaak dat er gesjouwd wordt met jerrycans of vaten. Een drugslab kun je ook ruiken, vaak komt er een chemische lucht vrij en ruiken mensen oplosmiddelen. Om te voorkomen dat mensen dit ruiken dichten criminelen kieren en ramen vaak met purschuim. De productieplaats is meestal goed afgeschermd en de inkijkmogelijkheden vaak geblindeerd. Bij een drugslab hoor je vaak een voortdurend zoemend, brommend geluid. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waaraan je drugslabs kunt herkennen, open daarvoor deze flyer.

Opsporing door interventieteams

“Meer en betere opsporing spelen bij de groei van ontmantelingen een belangrijke rol”, zei Hugo van Klaveren, hoofd Regionale Recherche, eerder al. Van Klaveren: ,,Elke interventie levert weer meer kennis en ervaring op. Dit is een zichzelf versterkende aanpak.’’

Groot risico
Drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk. Heeft u tips over de aanwezigheid van dit soort criminele activiteiten? Geef dit dan door aan de politie via de politieapp of het meldformulier op politie.nl. Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via 0900-8844. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.