Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Onderdelen en grondstoffen voor een drugslab aangetroffen in Nieuw-Roden [Update 18 oktober]

Gepubliceerd op:

Nieuw-Roden - De politie heeft op donderdag 29 juli in een kinderrijke buurt in Nieuw-Roden essentiële onderdelen en grondstoffen voor een drugslab aangetroffen. De zaken kwamen in beeld in een onderzoek naar de productie van synthetische drugs. Er zijn drie verdachten aangehouden.

Groot risico

Een drugslab brengt zeer grote gevaren met zich mee. Drugslabs komen niet alleen voor op industrieterreinen; de onderdelen en grondstoffen zijn verspreid over twee woningen midden in een woonwijk waar veel kinderen wonen en spelen aangetroffen. Het produceren van synthetische drugs gaat gepaard met veel gevaren. Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een dergelijke ontploffing of brand zijn vooraf niet te overzien. Niet enkel de productie van synthetische drugs, ook de opslag van de chemicaliën die benodigd zijn bij de productie, is levensgevaarlijk.

Daarbij geeft de aanwezigheid van criminelen in de buurt een onveilig gevoel. In ruil voor grote geldbedragen raken kwetsbare mensen betrokken bij het criminele circuit met intimidatie en geweld tot gevolg. Op onze themapagina vindt u meer informatie over drugslabs en de signalen die hierbij horen.

Ontmantelen

In de panden in Nieuw-Roden zijn ketels, vaten en grondstoffen voor de productie van drugs aangetroffen. Omdat deze stoffen zo gevaarlijk kunnen zijn, heeft het Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) deze spullen uit het pand gehaald. Dit team is gespecialiseerd is in het ruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen. In de panden was op dat moment geen drugslab in werking.

In dit onderzoek is ook een inval gedaan in een woning in Leeuwarden. Bij het doorzoeken van dit pand is 40 kg eindproduct aangetroffen, welke vermoedelijk een straatwaarde van enkele miljoenen euro’s heeft. Onderzoek zal uit moeten wijzen om welke stof het precies gaat.

Afval

In ditzelfde onderzoek is op verschillende openbare plekken in de natuur drugsafval gedumpt. Naast het gevaar voor de mens, is het afval ook zeer schadelijk voor het milieu. De gedumpte stoffen zijn vaak zeer brandbaar, bijtend of giftig. Ook kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen wat leidt tot waterverontreiniging, met alle gevolgen van dien.

Aanhoudingen

Bij de invallen zijn drie personen aangehouden. Het gaat om een 38-jarige man uit Assen en twee mannen van 31 en 39 jaar uit de gemeente Noordenveld. Zij worden onder andere verdacht van het voorbereiden, produceren, verwerken en verkopen van zogeheten Lijst 1 middelen (harddrugs).

Alle drie de verdachten zitten in volledige beperking. Dit betekent dat zij met niemand contact mogen hebben, behalve met hun advocaat.

Het onderzoek naar dit drugslab gaat verder en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Update 18 oktober

Naar aanleiding van een vervolgonderzoek van team Newton, is er opnieuw een aanhouding verricht. Het gaat om een 31-jarige man uit Roden. De rol van de man met betrekking tot deze zaak wordt verder onderzocht.

De aanhouding is verricht binnen het project Newton, dat bestaat uit drie interventieteams die zich in Noord-Nederland richten op het aanpakken van drugscriminaliteit en ondermijning. Deze teams richten zich op misdaad met grote maatschappelijke effecten en invloed op de veiligheid en leefbaarheid in wijken en buurten. Binnen zo’n interventieteam werken verschillende specialisten, zoals tactisch rechercheurs, agenten van basisteams, financiële en digitale specialisten, samen.