Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Politie speurt samen met burgers naar cybercriminelen tijdens Hackathon

Laatst gewijzigd op:

Den Haag - Tijdens een tweedaagse hackathon werkt de politie samen met verschillende externe partijen aan het oplossen van een aantal openstaande cyberzaken. Ook worden inzichten uitgewisseld over verschillende aspecten van het bestrijden van cybercrime.

cybercrime,  Foto: Korpsmedia politie

Tijdens de hackathon wordt gewerkt aan echte cyberzaken, die voorafgaand aan het evenement totaal geanonimiseerd werden. Zo kunnen ook de deelnemers zonder strafrechtelijke bevoegdheden werken aan de zaken. De zaken gaan over digitale criminaliteit die de politie het meest ziet, zoals phishing, vriend-in-nood-fraude en bankhelpdeskfraude. Het doel van deze unieke samenwerking is het zoeken naar aanknopingspunten, zodat deze zaken op een later moment ook daadwerkelijk opgelost kunnen worden.

Bryan Sewbarath-Misser, een van de organisatoren van de hackathon, vertelt: “We zagen tijdens de coronaperiode een enorme verschuiving van traditionele naar digitale criminaliteit. De ontwikkelingen op het gebied van cybercrime gaan razendsnel. Met strafrecht alleen kunnen we dat niet bestrijden, de private sector heeft daar ook een belangrijke verantwoordelijkheid in. Dat gebeurt gelukkig ook steeds meer, denk bijvoorbeeld aan banken die gelijk contact opnemen als zij zien dat er ineens hoge bedragen van een rekening worden opgenomen. We kunnen de kennis van private partijen als politie ook goed gebruiken, omdat zij natuurlijk anders tegen bepaalde problemen aankijken dan wij. Tijdens deze hackathon proberen we deze kennis te bundelen.”

De externe partijen die deelnemen aan de hackathon zijn professionals die werken bij bedrijven uit de cybersecurity wereld. Er wordt samengewerkt in teams, die hun inzichten en oplossingen voorleggen aan een panel. Voor het beste team staat natuurlijk een mooie prijs klaar. Ook worden er verschillende lezingen gegeven over cybersecurity.

Bryan: “Het doel van dit evenement is voor een belangrijk deel het uitwisselen van kennis en inzichten. Onze hoop is dat deze kruisbestuiving ook na deze hackathon wordt voortgezet, en dat de private sector en politie en justitie een intensievere samenwerking met elkaar zullen opzetten. Op die manier vergroten we de kans om cybercriminelen te pakken.”

Meer weten over wat de politie doet tegen cybercrime? Lees het op deze pagina.