Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Politie onderzoekt ernstige ongeregeldheden Arnemuiden

Laatst gewijzigd op:

Arnemuiden - Politie en justitie onderzoeken de ongeregeldheden die tijdens oudejaarsdag en de jaarwisseling in Arnemuiden hebben plaatsgevonden. Vier politiemensen, twee boa’s en twee bedrijven deden aangifte van ernstige geweldplegingen. Maandagmorgen 31 januari is de eerste verdachte gearresteerd. De politie verwacht dat meer jongeren worden opgepakt en roept getuigen op om aanvullende informatie - desnoods anoniem - te melden.

Arnemuiden

Foto: HV Zeeland

'Alsof je een slagveld oprijdt.' Zo omschrijft Lex Vroomen, politieman van de politie Walcheren het moment dat hij op oudejaarsdag in Arnemuiden aankomt. 'Overal brandjes, zo’n 150 joelende jongeren en veel zwaar vuurwerk. De harde klappen, die echt door merg en been gaan, werden steeds frequenter. Allerlei dingen gingen de fik in.'

Explosies

Oudejaarsmiddag werd een explosief naar een agent gegooid. Hij raakte gewond en liep vermoedelijk blijvend letsel op. Ook werd een Cobra naar twee boa's gegooid. Deze opsporingsambtenaren raakten niet gewond, ze deden aangifte van openlijke geweldpleging en tot ontploffing brengen van de Cobra. De politie heeft voor dit laatste feit vanmorgen een 21-jarige man uit de gemeente Veere gearresteerd. Hij is voor verhoor en verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Om een beeld te krijgen van de ernst en gevolgen van een ontploffing van Shells en Cobra's verwijst de politie naar de volgende video.

Zinloze vernielingen en samenscholingsverbod

Tijdens de gewelddadigheden zijn ook een bewakingscamera, die door de gemeente was geplaatst, vernield. Ook werden speeltoestellen aan de Boekweistraat gesloopt. Van beide zaken is aangifte gedaan. Ook dit wordt door de politie onderzocht.

Door de burgemeester was een samenscholingsverbod afgegeven voor ‘De Buuzen’. Dit verbod is door vele jongeren genegeerd. Tijdens het rechercheonderzoek wordt ook onderzocht om alsnog de aanwezigen te identificeren en te vervolgen.

Politie zoekt Shellgooier

Tijdens Nieuwjaarsochtend rond 00.30 uur werd een explosief naar de Mobiele Eenheid gegooid. Hiervan is aangifte gedaan. De politie is nog op zoek naar aanvullende informatie. Speciaal voor dit ernstige misdrijf kunnen mensen terecht bij het team criminele inlichtingen (TCI). Een gesprek met een rechercheur van TCI is volledig anoniem. Bel het algemene nummer van de politie: 0900-8844 en vraag naar het Team Criminele Inlichtingen. De medewerk(st)er van het servicecentrum stelt u enkele gerichte vragen en helpt u dan anoniem verder. Meer informatie over deze werkwijze van TCI staat op Politie.nl.

ME-optreden

Nadat de Mobiele Eenheid 's middags ook al aanwezig was geweest, werd 's nachts weer de ME opgeroepen. Ondertussen had de burgemeester van de gemeente Middelburg een noodbevel voor Arnemuiden afgegeven. Zo kon worden opgetreden tegen mensen die aanwezig waren met het doel om de openbare orde te verstoren. Desondanks waren nog tientallen relschoppers aanwezig. De politie vorderde meerdere keren en heel duidelijk dat zij moesten vertrekken en dat anders de politie zou ingrijpen. Hieraan werd helaas geen gehoor gegeven. Hierop werden elf jongeren gearresteerd. Zij hebben op 1 januari een verklaring afgelegd en zijn in vrijheid gesteld.

Informatie (anoniem) melden

De politie denkt dat nog veel mensen informatie hebben, die zeer waardevol is voor het politieonderzoek. Hebt u meer informatie? Bel dan met de politie: 0900-8844. Of via het Politie WhatsApp nummer 06 - 1220 7006. Belt u liever anoniem, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000). U kunt ook een tipformulier invullen. Vermeld voor een snelle informatieverwerking het dossiernummer: 2022000292.