Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Benoemingen leiding nieuwe landelijke eenheden politie

Vanaf januari heeft de politie twee nieuwe landelijke eenheden. Één richt zich op opsporing en interventies, de ander op expertise en operaties. De twee nieuwe eenheidsleidingen zijn met in totaal zes van de negen benoemingen nu bijna compleet.

Logo Politie 2023

De huidige Landelijke Eenheid houdt op 1 januari 2024 op te bestaan. Vanaf dat moment komt de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) onder leiding van politiechef Inge Godthelp-Teunissen. Andy Kraag wordt haar plaatsvervangend politiechef bij de LX. Kraag is nu nog hoofd van de Dienst Landelijke Recherche (DLR). Ook Myria van Lith is benoemd tot hoofd Operatiën bij de LX. Van Lith is nu nog hoofd Operatiën in de Eenheid Zeeland-West-Brabant. De andere drie hoofden Operatiën binnen de LX zijn nog in de procedure.

De nieuwe Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) komt onder leiding van politiechef Rob van Bree. Joop de Schepper wordt zijn plaatsvervangend politiechef bij de LO. De Schepper is nu nog plaatsvervangend politiechef in de Eenheid Noord-Nederland. Verder worden, na afronding van de procedure, nog drie anderen als hoofd Operatiën bij LO benoemd: Youssef Ait Daoud (nu nog werkzaam bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Manon van Rosmalen (hoofd Operatiën bij de Eenheid Oost-Brabant) en Stan Duijf (sectorhoofd Dienst Regionale Intelligence Organisatie (DRIO) in de Eenheid Oost-Brabant).

Samenwerking
Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer is enthousiast over de nieuwe benoemingen. ‘Stuk voor stuk collega’s die zeer betrokken zijn bij onze mensen en ons vak en die gefocust zijn op resultaten, inhoud en nationale en internationale samenwerking. Ik vind het ook heel mooi dat zoveel collega’s uit de regionale eenheden nu landelijk aan de slag gaan. Juist de verdere samenwerking tussen al onze eenheden– landelijk én regionaal- gaat ons als politie nog slagvaardiger maken en beter op de toekomst voorbereid. En het levert ook twee eenheidsleidingen op met een mooie diversiteit aan achtergrond en ervaring.’

Hoe verder
De komende periode worden de nieuwe eenheidsleidingen compleet. Vanaf 1 januari bestaat de Landelijke Eenheid niet meer en zijn de LX en LO formeel zelfstandig. De nieuwe hoofden Operatiën zullen begin 2024 starten, nadat elk de huidige functie goed heeft afgerond.

Meer weten
Op politie.nl kun je dit eerdere bericht lezen over de twee nieuwe landelijke eenheden van de politie en hun politiechefs.