Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Politie houdt minderjarige aan op verdenking van fraude

Gepubliceerd op:

Roosendaal - Politieagenten hielden woensdagavond 21 februari 2024 in de Da Costaflat een 17-jarige jongen uit België aan op verdenking van fraude. De jongen zou geprobeerd hebben nep iPhones te verkopen. Hij bood de telefoons te koop aan op een verkoopsite. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Stockfoto over aan- en verkoopfraude

Bij de politie kwam woensdagavond een melding binnen over een ruzie tussen meerdere mannen in de Da Costaflat. In de flat troffen agenten twee mannen aan die een jongen staande hielden. Eén van de mannen vertelde de agenten dat hij een maand eerder via een bekende advertentiewebsite een dure iPhone had gekocht die bij nader inzien niet echt bleek te zijn. Hij had daarna de advertenties van de ‘verkoper’ in de gaten gehouden en samen met anderen vandaag, toen er een nieuwe advertentie online kwam, een afspraak met de ‘verkoper’ gemaakt. Niet met de bedoeling om opnieuw een telefoon te kopen, maar om hem te confronteren met zijn praktijken.  De vermeende koper en verkoper hadden elkaar in de algemene ruimte van de Tollensflat getroffen, maar waren uiteindelijk naar de Da Costaflat gegaan. Het 32-jarige slachtoffer gaf aan dat hij de jongen die bij hem stond herkende van de eerdere verkoopafspraak in januari en dat het degene betrof die hem toen had bedonderd.

Onderzoek

Agenten vroegen de jongen zich te legitimeren, maar daar reageerde hij niet op. Hij is vervolgens aangehouden voor de Wet I.D. en meegenomen naar het bureau, zodat de agenten uit konden zoeken wat er precies aan de hand was. Ook op het bureau wilde de jongen eerst niet meewerken aan het vaststellen van zijn identiteit, maar uiteindelijk bleek het te gaan om een 17-jarige jongen uit België.  Hij bleek inderdaad in het bezit te zijn van een nep iPhone. De jongen zit voor onderzoek en verhoor nog vast.

Tips voor veilig kopen op een verkoopsite

  • Weet met wie je handelt. Kijk ook naar ervaringen over het handelsgedrag van degene met wie je zaken wilt doen en denk na over waar je afspreekt.
  • Controleer voordat je iets koopt zoveel mogelijk gegevens. Je kunt hiervoor de link ‘Check de (ver)koper’ gebruiken op onze website www.politie.nl
  • Maak duidelijke afspraken met de verkoper over de prijs, levering en garantie.
  • Bewaar altijd een kopie van de advertentie en de foto's. Ook raden we aan om gegevens als het e-mailadres, telefoonnummer en bankrekeningnummer van de verkoper te bewaren.
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo. Wees alert als gewilde producten voor lage prijzen worden aangeboden.
  • Toch slachtoffer geworden van internetoplichting, of aan- en verkoopfraude? Doe dan altijd aangifte.