Ga naar content

(2015) incidenten asielbeleid

Inhoudsopgave

De afgelopen maanden heeft de politie meerdere Wob-verzoeken ontvangen die betrekking hebben op de hoeveelheid incidenten die te maken hebben met de opvang en/of huisvesting en/of het verblijf van asielzoekers cq vluchtelingen.
Door de politie wordt niet afzonderlijk bijgehouden hoe vaak de politie in dergelijke gevallen wordt gevraagd bij asielzoekers en/of asielzoekerscentra of dergelijke. Door de politie wordt geregistreerd op welke locaties de politie haar werkzaamheden verricht en de aard van deze werkzaamheden. Naar aanleiding van de verschillende wob verzoeken en de maatschappelijke behoefte om informatie openbaar te maken zijn door de politie de registraties op bekende opvangslocaties in de periode tussen 1 januari 2015 en 31 december 2015 geinventariseerd. Vervolgens zijn deze gegevens inzichtelijk gemaakt in een rapport. Bij de politie zijn geen documenten die zien op andere periodes. Dit rapport treft u als bijlage aan, onderaan dit artikel.

De aanleiding van incidenten worden door de politie niet openbaar gemaakt. De politie hecht waarde aan de vertrouwelijkheid die mensen genieten bij het doen van een melding. Het openbaar maken van meldingen van incidenten zullen vaak het gevolg hebben dat deze tot personen herleidbaar zijn. Wel wordt landelijk de aard van de registraties openbaar gemaakt in voorgenoemde rapportage. Gegevens die zien op criminaliteitscijfers binnen bepaalde gemeentes zijn door de politie al openbaar gemaakt en worden periodiek openbaar gemaakt. Deze gegevens worden jaarlijks per gemeente openbaar gemaakt, de gegevens over het jaar 2015 zijn op dit moment nog niet gevalideerd, en zullen door de politie op een later moment openbaar gemaakt worden.

Gegevens die toezien op de nationaliteit van verdachten, op het moment dat er een proces-verbaal is opgemaakt, worden door de politie niet openbaar gemaakt. De informatie over de herkomst van verdachten is per gemeente reeds openbaar en treft u aan op deze pagina.