Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Drugscijfers West-Brabant en Zeeland eerste helft 2021

Gepubliceerd op:

Tilburg, Breda, Roosendaal, Middelburg - In aansluiting op de op dinsdag landelijk gepubliceerde halfjaarlijkse drugscijfers op politie.nl een uitsplitsing en aanvulling op het niveau van de eenheid Zeeland-West-Brabant.

Foto van smerig lab

In deze eenheid hebben we het eerste half jaar van 2021 tien productielocaties ontdekt en ontruimd. Dit verschilt één lab met de landelijke cijfers van het ERISSP. Dat komt omdat die cijfers alleen gaan over synthetische drugs locaties terwijl er in het eerste halfjaar ook een cocaïne versnijdingslab is aangetroffen in Zevenbergen. Dat lab wordt wel meegeteld in deze eenheidscijfers. Daarnaast zijn er 14 opslaglocaties ontdekt en zijn er vijftien dumpingen van drugsafval bij ons gemeld.

Ter vergelijking troffen we in het eerst half jaar van 2020 14 productielocaties (18 in het hele jaar) aan, 11 opslaglocaties (19 in het hele jaar) en 16 gemelde dumpingen (35 in het hele jaar). Wat bij ons weer opvalt, is de daling van het aantal dumpingen ten opzichte van de stijgende aantal laboratoria. Eenheidscoördinator synthetische drugs Pecht hierover: “Het lijkt goed nieuws maar we weten ondertussen dat de criminelen nieuwe manieren hebben gevonden om het afval te lozen, bijvoorbeeld in het water, op het riool of in de grond. Geen goed nieuws dus want dat kost de gemeenschap veel geld”

Nog meer bekendheid kweken, melden helpt!

Bij zes van de tien drugslabs kwam de melding van een burger. Het is voor de politie dus van groot belang dat mensen het melden als ze wat ‘verdachts’ zien of merken bij een woning of bedrijfspand. Denk aan bewegingen op ongebruikelijke tijden, witte busjes die achteruit geparkeerd staan tegen de ingang aan of bijvoorbeeld een ‘zoetige’ chemische lucht. Om het aantal meldingen te verhogen hebben we de afgelopen tijd meerdere acties ondernomen. Zo zijn er folders en zogenaamde geurkaarten ontwikkeld die uitgedeeld worden bij bijeenkomsten. Boeren en andere buitengebied bewoners worden actief benaderd om ze te waarschuwen voor de gevaren als ze met criminelen in zee gaan en om ze alert te maken op verdachte situaties. Er worden korte filmpjes, zogenaamde explainers, op de social mediakanalen verspreid over dit onderwerp. Er is een podcast gemaakt door de politie over synthetische drugs (Vierdelige podcastserie: https://www.politie.nl/nieuws/2021/juli/17/poltiepodcast-onder-je-neus-1.html). We hebben meegewerkt aan meerdere radio en tv specials over het onderwerp. Er is een mobiele escaperoom gemaakt waarin mensen op een ludieke manier via de wijkagenten informatie krijgen over synthetische drugs, de gevaren ervan en hoe het te herkennen.

Gevaren

Het aantreffen en betreden van een drugslab is niet zonder gevaar. Voor de agenten, rechercheurs en andere opsporingsambtenaren is het van groot belang dat ook zij een lab herkennen. En als ze er een aantreffen dat ze dan aan hun eigen veiligheid denken. Om die reden wordt er veel gedaan aan opleiding en training. Al vrij vroeg in hun carrière krijgen agenten voorlichting over hoe een lab of opslaglocatie te herkennen en hoe te betreden. Er is in de eenheid Zeeland-West-Brabant een goede coördinatie op het gebied van synthetische drugs door een specialist op dit onderwerp. Zo kan er geleerd worden van de ervaringen en blijft iedereen op en hoogte van de activiteiten van anderen op dat gebied. Ook worden er regelmatig extra trainingen en voorlichting gegeven door deze expert op het gebied van synthetische drugs. Hij is ook het aanspreekpunt voor lokale, nationale maar ook internationale diensten die zich eveneens bezig houden met de aanpak van deze tak van ondermijning. Samenwerking op dit gebied is cruciaal en loop gelukkig heel goed. De gemeentes en de politie trekken vaak samen op maar de samenwerking met andere overheidsdiensten loopt prima.

“We gaan ook met open vizier het gesprek aan met facilitators, de mensen die het mogelijk maken om een lab op te zetten. Er zijn bijvoorbeeld stop gesprekken geweest met mensen van wie wij denken dat ze mogelijk de specialistische ketels maken die in een lab gebruikt worden. Alles draagt bij tot meer awareness dus meer meldingen en een nog betere aanpak van synthetische drugs.”: aldus Joost Manusama, portefeuillehouder ondermijning van de eenheid.

Melden

Ziet u iets verdachts bij een woning of loods, of wordt er in uw omgeving mogelijk drugsafval gedumpt bel 112. Heeft u een vermoeden van een mogelijk lab bel dan met 0900-8844. Via politie.nl (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen#link-anders) kunt u online uw melding doen. Wilt u anoniem melden bet dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-9000 of ga naar de site van Meld Misdaad Anoniem (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Laboratoria

20-jan

Amfetamine lab

in Oud-Gastel

 

04-feb

Crystal Meth lab

in Waterlandkerkje

 

06-feb

MDMA lab

in Ossenisse

 

09-feb

Cocaïne-versnijdingslab

in Zevenbergen

 

09-mrt

Grondstoffen lab

in Wernhout

1 dodelijk slachtoffer

11-mrt

MDMA lab

in Roosendaal

 

30-apr

MDMA lab

in Tilburg

 

25-mei

Amfetamine lab

in Etten-leur

 

01-jun

Amfetamine lab

in Werkendam

 

10-jun

Amfetamine lab

in Dinteloord

 

Bericht landelijke synthetische drugscijfers

Dumping van drugsafval
Opslag van grondstoffen voor drugs