Ga naar content

Cold case: de dood van Els Slurink (33) uit Groningen

UPDATE APRIL 2023: Na bijna 25 jaar is de zaak rondom de dood van Els Slurink opgelost. Zij is op 21 maart 1997 in haar woning om het leven gebracht. Het dna van de verdachte is in 1997 gevonden onder Slurink haar nagels. Nieuwe dna-technieken maakten het mogelijk om een verdachte op te sporen. Op 5 februari 2021 heeft de politie een 44-jarige man uit Geldrop aangehouden op verdenking bij de betrokkenheid bij de dood van Slurink. Op 9 maart 2022 heeft de rechtbank verdachte Jahangir A. veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Ook in hoger beroep op 25 april 2023 heeft het hof A. veroordeeld tot tien jaar celstraf. Hieronder kunt u het oorspronkelijke dossier over de zaak teruglezen:

Op vrijdag 21 maart 1997 verschijnt de 33-jarige Els Slurink niet op een afspraak op haar werk. Haar collega’s vertrouwen het niet en gaan naar haar huis aan het Van Brakelplein in Groningen. Door het raam van het huis zien zij Els op de vloer liggen. Zij bellen direct 112. De ambulance is er als eerste, de politie komt kort daarna. De ambulancemedewerkers trappen de deur in en stellen al snel vast dat Els niet meer leeft. Zij blijkt met geweld om het leven te zijn gebracht. De avond of nacht voor haar dood moet dus iemand in haar huis zijn geweest. Het is na al die jaren nog altijd niet bekend wat zich precies in de woning van Els heeft afgespeeld en door wie en waarom zij om het leven is gebracht. Hoewel de recherche lange tijd uitging van een persoonlijk motief in de privé- of werksfeer, wordt inmiddels sterk rekening gehouden met het scenario dat Els om het leven is gebracht door een insluiper: mogelijk een inbreker, maar ook wordt een seksueel motief niet uitgesloten.


De afgelopen 24 jaar hebben alle onderzoeksinspanningen nog altijd niet tot de oplossing van deze zaak geleid. Het is dus nog steeds onduidelijk wat er in de woning van Els Slurink is gebeurd en wat de aanleiding voor haar dood is geweest. Het onderzoek naar haar dood zal niet gesloten worden tot een dader aangewezen kan worden. Uiteindelijk wil de politie niets liever dan de vragen van de nabestaanden kunnen beantwoorden.

Steek in het hart
De jonge psychologe kwam op vrijdagmiddag 21 maart 1997 niet opdagen bij een belangrijke werkafspraak. Toen een ongeruste collega bij haar thuis ging kijken en Els haar voordeur niet opende, werd de politie gealarmeerd. Agenten vonden kort daarna Els’ lichaam in de woonkamer. Een enkele steek recht in het hart werd haar fataal. 

Mannen- en vrouwenstem
Rond 01.00 uur die nacht hoorden buren van Els gestommel en geschreeuw. Zij zeggen gehoord te hebben dat er een mannen- en een vrouwenstem uit het huis van Els kwamen. Mogelijk was dit het moment waarop Els en haar belager in een worsteling kwamen, en Els werd neergestoken.

DNA
Tijdens het onderzoek is mannelijk DNA aangetroffen onder één van de nagels van het slachtoffer. We houden er sterk rekening mee dat dat van de dader is. Het DNA-profiel is met nieuwe technieken verbeterd en vormt een belangrijk spoor in het onderzoek naar de dood van Els. Op dit moment is nog verder vervolgonderzoek nodig en hoopt de politie door inzet van een communicatieoffensief op nieuwe informatie.  

Schoenafdruk
In Els’ achtertuin werden schoenafdrukken gevonden. Uit onderzoek blijkt dat die afkomstig zijn van legerkistjes; maat 43, 44 of 45. Indien die schoensporen van de dader afkomstig zijn zou dat betekenen dat deze destijds zulke kistjes droeg.

Moordenaar geen bekende
Uitvoerig politieonderzoek naar Els’ contacten, zowel qua werk als privé, hebben niets opgeleverd. De politie heeft uitgebreid gesproken met alle personen waar Els mogelijk problemen mee zou hebben gehad, maar vond geen aanwijzingen dat zij daadwerkelijk bij haar dood betrokken waren. De politie houdt er daarom sterk rekening mee dat Els haar moordenaar niet heeft gekend. Hierdoor zijn andere scenario’s reëler geworden.

Confrontatie met inbreker
Eén van de scenario’s is dat Els in haar woning een inbreker is tegengekomen en dat die confrontatie tot haar dood heeft geleid.
Els had geen gordijnen voor het raam hangen en mogelijk heeft een inbreker naar binnen gekeken, zag hij spullen die voor hem de moeite waard leken en is hij via de niet afgesloten keukendeur het huis binnen gegaan. Het lijkt er overigens niet op dat er waardevolle spullen uit het huis zijn meegenomen. Ook lijkt niets echt overhoop te zijn gehaald. 

De politie wil graag weten wie er in die periode actief was als inbreker in de Zeeheldenbuurt in Groningen, specifiek in de omgeving van het Van Brakelplein. 
Inbrekers wonen zelf vaak ook in de buurt van de plekken waar zij toeslaan. De man die wij zoeken woonde dus in 1997 mogelijk zelf ook in (de omgeving van) de Zeeheldenbuurt. 

Mogelijk een seksueel motief
Een ander scenario is dat de dader een seksueel motief had. Wellicht heeft hij van buitenaf gezien dat Els alleen thuis was. Een buurvrouw, die net als Els geen gordijnen had, heeft verklaard dat zij die bewuste avond door haar huis liep met een opengevallen badjas waardoor haar bovenlijf deels ontbloot was. Het zou kunnen dat de dader dat vanaf de straatkant heeft gezien. Een scenario waar de politie rekening mee houdt is dat hij later aan de achterkant van het huizenblok is teruggekomen, maar zich vervolgens in de woning heeft vergist. Dat hij vervolgens in de tuin van Els terechtkwam terwijl hij het mogelijk voorzien had op haar buurvrouw.

Putdeksel door raam
Vijf weken voor haar dood werd bij Els een putdeksel door het slaapkamerraam naar binnen gegooid. Ondanks uitvoerig onderzoek heeft de politie geen verband kunnen vinden tussen dit incident en haar dood. Het is nooit duidelijk geworden wie het deksel door haar raam gooide, en ook niet of diegene het bewust richting Els gooide of zich misschien in het huis heeft vergist.
Diezelfde nacht is de damesfiets van Els uit haar achtertuin gestolen. Iemand beschikte dus vanaf februari 1997 ineens over de fiets van Els. 

Communicatieoffensief

Eerder onderzoek naar cold cases toont aan dat daders in deze zaken vaak aan mensen in hun omgeving vertellen wat ze hebben gedaan. De politie denkt daarom dat er personen moeten zijn die meer weten over de dood van Els en misschien zelfs kunnen vertellen wie verantwoordelijk is voor haar overlijden. De politie stelt nu alles in het werk om met die mensen in contact te komen. Op bijna honderd locaties in de stad Groningen vraagt de politie vanaf maandag 18 januari 2021 om tips in het onderzoek naar de dood van de 33-jarige Els Slurink, nu bijna 24 jaar geleden. Het communicatieoffensief is het eerste in de nieuwe landelijke aanpak van cold cases, met als motto ‘Het is nooit te laat om te praten!’.

Door op grote schaal aandacht te vragen voor de zaak uit 1997 hoopt de politie dat mensen cruciale informatie alsnog zullen delen. De politie vraagt op verschillende manieren, lokaal en landelijk, op grote schaal aandacht voor de zaak in de hoop mensen te bereiken die belangrijke informatie hebben. 

Bijna honderd locaties in de stad Groningen zijn gedurende twee weken voorzien van abriposters met daarop de vraag ‘Wie bracht Els Slurink om het leven?'. Ook een digitaal billboard op de Grote Markt in de stad vraagt aandacht voor de zaak. Daarnaast zal het Mobiel Media Lab op verschillende plekken in de stad verschijnen en flyers uitdelen aan voorbijgangers. Ook krijgt de cold case aandacht op de lokale en nationale sociale mediakanalen van de politie.

Het is nooit te laat om te praten!

De politie heeft nog altijd veel vragen rond de dood van Els Slurink. Haar nabestaanden hopen nog elke dag op antwoorden. Voor hen is het is onverteerbaar dat zij niet weten wie Els om het leven bracht en waarom. Er is de politie alles aan gelegen de familie eindelijk duidelijkheid te kunnen geven. En uiteraard de persoon op te sporen die dit heeft gedaan, want iemand die zó’n ernstig misdrijf pleegt mag daar niet zomaar mee wegkomen. Els Slurink is nu bijna 24 jaar geleden overleden, maar het is nooit te laat om te praten!

Beloning

De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding en vervolging van de dader(s).

Informatie?

Vermoedt u wie Els om het leven heeft gebracht? Het is nooit te laat om te praten! Of heeft u andere informatie die misschien van belang kan zijn in het onderzoek naar haar dood? De kleinste stukjes informatie kunnen van belang zijn. Help nabestaanden uit hun onzekerheid. Bel gratis de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl. U kunt uw informatie desnoods anoniem delen door te bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. U kunt ook gebruik maken van het tipformulier, via de button op deze site.  

Ook als u zelf geen informatie heeft over deze zaak kunt u wat doen. Help ons zo veel mogelijk mensen te bereiken en deel onze berichtgeving: het is nooit te laat om te praten! Gebruik op social media de hashtag #nooittelaatomtepraten

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening