Ga naar content

Cold Case: De dood van Judit Nyari

Op 6 december 1993 wordt bij recreatiebos "De Meerval" bij Dronten het lichaam gevonden van een vrouw. Het blijkt te gaan om de 25-jarige Judit Nyari. Vijf dagen eerder is zij voor het laatst gezien als ze een boete krijgt in de trein naar Utrecht. De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan maar haar moordenaar is nooit gevonden.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Langs de Elburgerweg in Dronten ligt recreatiebos De  Meerval. De locatie wordt soms gebruikt als parkeerplaats of om te vissen. Op 6 december 1993 wordt verstopt onder bladeren het lichaam gevonden van een vrouw. Ze blijkt met geweld om het leven te zijn gebracht. Het blijkt te gaan om Judit Nyari. Mogelijk was Judit ook bekend onder de naam Judit Klein of Kleine Judit.

Judit werkte de laatste jaren van haar leven in de prostitutie in Amsterdam en had geen vaste woon- of verblijfplaats. Wanneer Judit eind november 1993 in het ziekenhuis ligt in Amsterdam, hoort ze dat ze hiv-positief is. Op 1 december 1993 rond 10.00 uur, verlaat ze het ziekenhuis. Het laatste teken van leven van Judit is een bekeuring die zij diezelfde 1 december rond 22.30 uur krijgt in de trein van Amsterdam naar Utrecht. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van Judit.

Over de moord op Judit Nyari maakte de politie een podcastserie: Cold Case: De Moord op Judit Nyari.  In de eerste aflevering vertelt Sandor, de broer van het slachtoffer, of het leven en de dood van zijn zus. Hij worstelt nog elke dag met vragen over wie Judit heeft vermoord en waarom. In de tweede aflevering gaat de inmiddels gepensioneerde rechercheur, die de zaak in de jaren '90 draaide, terug naar de vindplek van het lichaam in Dronten. Het is een raadsel waarom de moordenaar van Judit hier heeft achtergelaten, een verlaten plek, ver van de randstad. En in de derde aflevering komt een tipgever aan het woord. Het is een oud-klasgenoot van Judit. Zij herinnert zich dat Judit ook onder een andere naam bekend was; Judit Klein. Een variant op deze naam wordt niet veel later ook genoemd; Kleine Judit. Mogelijk zijn er meer mensen die Judit onder deze namen gekend hebben. De politie komt graag met hen in contact. 

De podcast Cold Case: De moord op Judit Nyari wordt gemaakt door de politie Midden-Nederland. De hoop is dat door de publiciteit er weer vaker over de dood van Judit gesproken wordt en dat daardoor nieuwe tipgevers zich melden bij de politie. De podcast is onder meer te beluisteren via Spotify.

Vragen

Weet u waar Judit de laatste dagen van haar leven was of wie haar mogelijk iets heeft willen aandoen? Laat het ons weten. Voor de gouden tip is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd. Het is voor haar nabestaanden van groot belang dat er antwoorden komen. Bellen kan via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000. Je kunt ook gebruik maken van onderstaand tipformulier of informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem.

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening