Ga naar content

Op de vlucht

Van 18 tot en met 31 juli 2022 worden op beeldschermen in de vertrekgates op Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport voortvluchtige veroordeelden getoond. Het vermoeden bestaat dat deze voortvluchtigen zich in het buitenland schuilhouden om zo hun opgelegde straf ontlopen. Reizigers wordt gevraagd in het buitenland uit te kijken naar deze personen en de politie te tippen.

Belemmeringen

Soms is er een vermoeden in welk land de voortvluchtige zich bevindt. Toch kan de Nederlandse politie diegene in bepaalde landen niet (laten) arresteren. Dit heeft er bijvoorbeeld mee te maken dat Nederland niet met alle landen een uitleveringsverdrag heeft of dat in de landen waar de veroordeelde verblijft een andere verjaringstermijn geldt. Desalniettemin blijven politie en justitie onuitputtelijk zoeken naar oplossingen om deze voortvluchtigen alsnog op te pakken zodat ze hun straf niet ontlopen. Er is namelijk recht gesproken en er moet recht worden gedaan. In de eerste plaats voor de slachtoffers en nabestaanden, maar ook als genoegdoening voor de samenleving.

Tips

Het vermoeden bestaat dat een aantal voortvluchtigen onder een andere naam of met valse documenten reist naar andere landen om zo bijvoorbeeld familie te zien. Het zou kunnen dat ze zich ook in deze vakantiemaanden verplaatsen. Door de extra aandacht hoopt de politie (nieuwe) informatie te verzamelen over waar de voortvluchtigen zich bevinden en wie hun contacten zijn. Ook recent beeldmateriaal van een aantal voortvluchtigen kan de opsporing helpen. Heeft u informatie over een specifieke voortvluchtige? Klik op zijn foto hieronder voor meer informatie over de tipmogelijkheden of laat uw tip achter via op-de-vlucht@politie.nl.

Alle opsporingszaken