Ga naar content

De dood van Xavier

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Donderdag 12 mei werd er bij de politie melding gedaan van de vermissing van de 19-jarige Xavier Durlinger uit Sittard. Een week later, op donderdag 19 mei werd het levenloze lichaam van Xavier aangetroffen op De Kollenberg in Sittard. Al snel kon geconcludeerd worden dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen. Door de politie werd er onafgebroken onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin Xavier is komen te overlijden.

Onderzoek

Na het aantreffen van het lichaam werd er op en rondom de plek van aantreffen forensisch onderzoek gedaan. Daarnaast werd er in dat gebied gezocht naar zijn bezittingen. Er is gaande het onderzoek geprobeerd een zo volledig moelijke tijdslijn op te stellen. Om die tijdslijn compleet te maken, zijn getuigen gehoord en is er meermaals opgeroepen relevante camerabeelden te delen.  Ook is er in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht voor de zaak gevraagd. 

Aanhouding

In het onderzoek naar de dood van Xavier werd dinsdagochtend 31 mei een 19-jarige man uit Sittard aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Xavier. Aangezien de verdachte in beperkingen zit, wordt er geen aanvullende informatie verstrekt.

Op 16 juni jl. is deze verdachte in vrijheid gegaan. 

Bewakingsbeelden

Inmiddels beschikt het rechercheteam over bewakingsbeelden van een onbekende man. Deze man kan over belangrijke informatie beschikken en daarom komt het onderzoeksteam graag in contact met hem.  

In de loop van woensdag 10 augustus heeft deze persoon zich gemeld bij de politie. I.v.m. de privacy van betrokkene zijn de getoonde bewakingsbeelden verwijderd. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat deze persoon niet betrokken is bij de dood van Xavier. 

Fietser Tempelplein

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat Xavier tussen 22.15 en 22.45 uur op 11 mei op het Tempelplein gefietst heeft. Op datzelfde moment heeft daar ook een andere persoon gefietst. Deze getuige heeft zich inmiddels gemeld bij de politie. 

Uitzending Opsporing Verzocht 30 augustus 2022

In de uitzending van Opsporing verzocht op 30 augustus zijn nieuwe beelden en informatie vrijgegeven in het onderzoek naar de dood van Xavier.

Vast staat dat Xavier door een misdrijf om het leven is gekomen. Behalve de Kollenberg zijn in het onderzoek nog twee locaties van groot belang: de omgeving van de straat Duustergats – waar bij een bosschage Xavier’s fiets is gevonden – en de Rembrandtstraat, waar op 4 juni de pet en op 13 juni het heuptasje van het slachtoffer zijn aangetroffen.

Xavier Durlinger verdween op woensdagavond 11 mei. In de daaropvolgende nacht is rond 00.45 uur een auto door camera’s vastgelegd op de Kapellerweg; waarschijnlijk komende vanaf Duustergats en niet ver van de Kollenberg (zie video beneden). Weet of vermoedt u iets over die auto en/of wie er die avond in reed of reden, meld ditdan alstublieft.
 

Mogelijke motieven

De dood van Xavier zou te maken kunnen hebben met de drugshandel waarbij het slachtoffer betrokken was geraakt. Wij houden echter nog veel andere mogelijkheden open, omdat Xavier heel veel mensen kende. Zijn dood zou het gevolg kunnen zijn van een persoonlijk conflict.
Over ieder denkbaar scenario is uw informatie heel erg welkom.

Het horloge dat Xavier op woensdagavond 11 mei omhad, is nog niet teruggevonden. Dat is vermoedelijk het type WT1310 van het merk Tag Heuer of een daarop lijkend model. Heeft u een idee waar dat horloge zou kunnen zijn, neem alstublieft contact met ons op.

De Hoofdofficier van Justitie in Limburg heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die deze zaak oplost.

Uitzending Opsporing Verzocht 7 maart 2023

Dinsdag 7 maart was er in de uitzending van Opsporing Verzocht wederom aandacht voor het onderzoek naar de dood van Xavier Durlinger. Daarin werden beelden gedeeld van een fietser op de President Kennedysingel in Sittard. Deze beelden zijn van de avond van 11 mei. Dat is tevens de avond waarvan het onderzoeksteam vermoedt dat Xavier om het leven is gebracht. De identiteit van de fietser is nog niet bekend. Graag wil het onderzoeksteam met deze persoon in contact komen. Het vermoeden is dat deze fietser mogelijk over belangrijke informatie beschikt voor het onderzoek.

Update 3 april 2023: Aanhouding

Maandagochtend is een 23-jarige man uit Sittard aangehouden in het onderzoek naar de dood van Xavier Durlinger. Deze persoon wordt verdacht van moord c.q. (gekwalificeerde) doodslag. Op dinsdag 7 maart jongstleden werd er in Opsporing Verzocht nog beeld gedeeld van een fietser die vastgelegd was op diverse camerabeelden. De aangehouden persoon wordt ervan verdacht de betreffende fietser te zijn. De fiets in kwestie heeft dusdanig veel overeenkomsten met de fiets van het slachtoffer dat het onderzoeksteam er op dit moment vanuit gaat dat de fiets in kwestie inderdaad de fiets van Xavier Durlinger was. De aangehouden verdachte zit in beperking. Daarom kan er op dit moment niet meer informatie vrijgegeven worden dan de inhoud van dit persbericht.

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening