Ga naar content

Aangifte doen

U bent slachtoffer geworden van een misdrijf. U wilt dat de dader wordt gepakt en dat uw schade wordt vergoed. Zonder aangifte kan de politie alleen geen opsporingsonderzoek instellen, en kunt u de schade niet op de dader of de verzekering verhalen. Jaarlijks komen er ongeveer 1,2 miljoen aangiftes bij de politie binnen. Een derde daarvan bereikt ons via de aangiftemodule op deze website.

Inhoudsopgave

Hoe doe ik aangifte?

U kunt aangifte doen:
• telefonisch via 0900-8844
• via internet
• op afspraak aan het bureau (ook via 0900-8844)
• 3D-aangifte
• bij u thuis

Wilt u aangifte doen, en u weet niet waar of op welke manier, bel dan het algemene nummer van de politie: 0900-8844. De intakemedewerker kan u helpen met de keuze en kan zelfs met u afspreken dat u de aangifte telefonisch doet. U wordt dan teruggebeld op een tijdstip dat u goed uitkomt, ergens tussen 08.00 en 22.00 uur, zeven dagen per week.

Wilt u aangifte doen op het politiebureau, bel dan eerst even om een afspraak te maken. U hoort dan waar het dichtstbijzijnde bureau is, en u weet zeker dat u zonder wachttijd terecht kunt. En misschien krijgt u aan de telefoon meteen te horen dat aangifte via internet voor u geschikt zou zijn. Wanneer het u uitkomt. Op uw eigen pc.

In een aantal steden binnen de eenheden Rotterdam, Zeeland-West-Brabant en Noord-Holland kunt u aangifte doen bij een 3D-locatie. Hier zit u voor een driedimensionaal scherm en lijkt het alsof de intakemedewerker voor u zit, in plaats van op een andere locatie. Hier vindt u meer informatie over 3D-aangiftes en de locaties.

U kunt in sommige gevallen ook aangifte doen bij u thuis. Bijvoorbeeld als het voor u erg belangrijk is dat de politie beschikbaar is in een veilige, eigen omgeving (bijvoorbeeld thuis na een woninginbraak) of als u om fysieke of psychische redenen niet van huis kunt. Na een woninginbraak neemt de politie bij voorkeur de aangifte op de locatie op. Zij kan dan direct sporenonderzoek doen.

Heeft het zin om aangifte te doen?

Zonder aangifte kan iemand soms niet veroordeeld worden door de rechter. En zonder aangifte kunt u vaak niet terecht bij uw verzekeringsmaatschappij. Maar eerlijk is eerlijk: er komen per jaar 1,2 miljoen aangiftes binnen. Die kunnen we niet allemaal onderzoeken. Daarom lezen we alle aangiftes goed door op zoek naar aanknopingspunten. En overleggen we met het Openbaar Ministerie welke we oppakken en welke (nog) niet. Het maakt dus verschil of in uw aangifte informatie zit waar we wat mee kunnen; een signalement van een dader of bijvoorbeeld inbraaksporen. Lees hieronder meer over aangiftes met en zonder informatie.

Aangiftes met informatie

Aangiftes waarbij sprake is van concrete informatie over een dader worden altijd onderzocht. Maar omdat het aanbod soms groter is dan de beschikbare politiecapaciteit overleggen we met het Openbaar Ministerie welke we eerst oppakken en welke later. We kijken dan naar de ernst van het feit, de impact van het misdrijf op slachtoffers én de actuele urgentie. Inbraken en overvallen worden bijvoorbeeld direct opgepakt en dan blijft een diefstal even liggen. En een stalkingzaak kan zo urgent zijn dat het, om verdere escalatie te voorkomen, nodig is om de zaak direct op te pakken. 

Aangiftes zonder informatie

De politie leest alle aangiftes die binnenkomen goed door om te kijken of er iets in staat over een mogelijke dader. En om te kijken of het zin heeft om een sporenonderzoek te doen. Zijn er geen aanknopingspunten, dan stelt de politie geen onderzoek in.

Maar doet u dan voor niets aangifte? Nee! Aangiftes zonder informatie zijn erg belangrijk voor de politie. Stel dat er in uw buurt ineens heel veel aangiftes binnenkomen, dan weten we waar we extra moet surveilleren. En als een aangehouden inbreker bekent dat hij ook nog ergens anders heeft ingebroken, maar daarvan hebben we geen aangifte, dan gaat hij daarvoor gewoon vrijuit bij de rechter. Doe dus altijd aangifte!

Wat hoort u van de politie nadat u aangifte hebt gedaan?

Hebt u aangifte gedaan van woninginbraak, straatroof, overval of (dreiging met) geweldgebruik, dan is de politie verplicht u binnen twee weken te vertellen hoe het onderzoek ervoor staat. Er wordt contact met u opgenomen door de politiemedewerker die de aangifte heeft opgenomen óf die de zaak in behandeling heeft. Voor alle andere aangiftes is de politie niet verplicht contact op te nemen. Mocht er iemand worden aangehouden of veroordeeld, dan hoort u dat natuurlijk wel.
Onder (dreiging met) geweldgebruik verstaan we trouwens eenvoudige mishandeling, zware mishandeling, stalking, bedreiging en openlijke geweldpleging.

Wat doet de politie met uw aangifte via internet?

Via internet kunt u gemakkelijk, snel en op een tijdstip dat u schikt aangifte doen van een aantal delicten. Hiermee verbetert de politie haar dienstverlening aan u.

Net als bij een gewone aangifte, neemt de politie uw aangifte via internet altijd in behandeling. U kunt via internet aangifte doen voor: 
• diefstal van uw (brom)fiets
• diefstal van spullen uit uw auto, jas of tas
• vernieling door een onbekende dader.

Na het invullen en verzenden van het aangifteformulier op Politie.nl gaat de aangifte automatisch naar de juiste eenheid. Landelijk zijn er 1750 beoordelaars die de binnenkomende aangiftes checken. Aangiftes die volledig en correct zijn, worden geautomatiseerd opgeslagen in een politiesysteem. Zo weten wij wat er speelt op straat. Aangiftes die niet compleet zijn, worden aangepast. Het kan dus zijn dat u daar nog een vraag over krijgt. Ieder exemplaar moet binnen vijf dagen zijn verwerkt. Of u iets van de politie hoort, hangt af van de aanknopingspunten in uw aangifte. Zie hiervoor ook Aangifte zonder informatie en Aangifte met informatie.

De politie heeft een filmpje gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe een aangifte wordt beoordeeld.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=6FZdA0-IHuk

Meer informatie over aangifte doen

Naast deze pagina is op deze website een speciaal deel ingericht voor het doen van aangifte. We helpen u een betere keuze te maken tussen manieren van aangifte doen, leggen uit wat u als bedrijf kunt doen, of wat u moet doen als u in het buitenland slachtoffer wordt van een strafbaar feit.

Kan ik ook anoniem aangifte doen?

In principe kan dat niet. Anoniem aangifte doen kan alleen in uitzonderlijke, bedreigende situaties. U kunt wel anoniem melding maken van een misdrijf. Bel dan met de meldlijn van Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Let op: meldingen kunnen wel helpen bij een onderzoek, maar er is altijd een aangifte nodig om iemand te kunnen veroordelen.

Is het strafbare feit gepleegd in het buitenland?

Bent u in het buitenland slachtoffer geworden van een strafbaar feit, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens een zakenreis, dan moet u daarvan sowieso in dát land aangifte doen. Niet in Nederland.
Hierop zijn drie uitzonderingen:

  • uw auto of motor is gestolen
  • uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is gestolen
  • het strafbare feit is gepleegd door een Nederlander

Uw auto of motor is gestolen
Is uw auto, motor of ander motorvoertuig met Nederlands kenteken gestolen in het buitenland, doe hiervan dan direct aangifte bij de lokale politie. Bewaar de aangifte goed en ga hiermee bij thuiskomst naar de politie. Deze zal uw aangifte vastleggen in de Nederlandse politiesystemen, waarmee direct de Rijksdienst voor het Wegverkeer en uw verzekeraar op de hoogte zijn.

Uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is gestolen
Doe aangifte in het land waar de papieren gestolen zijn. Dat is niet alleen belangrijk voor als ze teruggevonden worden. U hebt de aangifte ook nodig om een nieuw reisdocument aan te vragen bij het consulaat of de ambassade, zodat u terug naar huis kunt.
Doe óók aangifte in Nederland, anders kunt u geen nieuw document aanvragen. In veel gemeenten is trouwens geen aangifte meer nodig. Kijk op internet of dit bij uw gemeente ook het geval is.

Het strafbaar feit is gepleegd door een Nederlander
Als u in het buitenland slachtoffer bent geworden van een Nederlandse dader, doe dan daar aangifte (voor het geval de verdachte daar kan worden aangehouden), maar óók bij terugkomst in Nederland. Neem hiervoor de aangifte mee die u in het buitenland deed.