Ga naar content

Arrestatieteam

Een arrestatieteam (AT), officiële benaming Arrestatie- en ondersteuningsteam, is een gespecialiseerde eenheid van de politie die wordt ingezet bij levensbedreigende situaties of die levensbedreigend kunnen worden. Bijvoorbeeld bij een gijzeling, een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte of een potentiële zelfmoordenaar. Maar ook voor het beveiligen van personen of objecten en het openen van gebarricadeerde deuren. Medewerkers van een arrestatieteam hebben een zeer specialistische opleiding gehad en beschikken over een specifieke uitrusting.

Inhoudsopgave

Hoeveel arrestatieteams zijn er?

Nederland is in 6 AT-regio’s opgedeeld:

 1. AT Noord-Oost
 2. AT Midden-West
 3. AT Zuid
 4. AT Noord-West
 5. AT Midden
 6. AT Zuid-West     

Omdat een AT 24 uur per dag inzetbaar is, bevat elk team twee secties. De teams werken over de grenzen van de eenheid heen en ondersteunen of vervangen elkaar waar nodig. Daarnaast werken de AT’s samen met de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Marechaussee. Omdat zij dezelfde opleiding en procedures volgen kunnen ze ook worden ingezet voor het AT-werk. De Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Landelijke Eenheid kan ingezet worden bij terroristische dreiging of hoge mate van geweld.

Wanneer wordt een arrestatieteam ingezet?

Een arrestatieteam is het uiterste geweldsmiddel van de politie en kan daarom niet bij het minste of geringste incident worden ingezet. Vandaar dat de er wettelijk inzetcriteria zijn bepaald. De AT's worden talloze keren ingezet door Nederland heen, gemiddeld één inzet per dag per team. Het overgrote deel van deze inzetten blijft onbekend. Een enkele keer refereert een kort nieuwsbericht over een bepaalde arrestatie waarbij er gebruik is gemaakt van een AT. Zeldzaam zijn de keren dat het AT in de media verschijnt. Dit gebeurt alleen bij gijzelingen, grote of grove overvallen of rampen.

Wat zijn de taken van een arrestatieteam?

 • beveiligen van objecten en personen (verdachten, informanten, VIP’s en rechtszittingen);
 • consolideren en beveiligen van actieplaatsen (bijvoorbeeld bij een gijzeling, kaping of ontvoering);
 • optreden bij gijzelingen en eventuele ontsnappingen in strafinrichtingen;
 • adviseren bij situaties als gijzelingen, kapingen met betrekking tot bepaalde scenario’s;
 • adviseren en assisteren bij tactisch of technisch moeilijke aanhoudingen;
 • het adviseren en eventueel assisteren van andere operationele eenheden bij het maken van plannen en uitvoeren van deze plannen voor aanhoudingen in gebouwen of openbare gelegenheden;
 • fungeren als stand-in: bij een dreiging van gewapende misdaden als overvallen en ontvoeringen paraat staat om deze te voorkomen;
 • optreden bij levensgevaarlijke en zeer complexe of moeilijke aanhoudingen.

Werken bij het arrestatieteam

Om AT’er te worden moet je bij de politie werken en een politieopleiding op niveau 3 of 4 hebben gevolgd. Na enkele jaren ervaring kun je solliciteren bij het AT, waarna een zware fysieke en psychische selectie volgt. AT’ers volgen een 16-weekse opleiding op de Politieacademie in Ossendrecht en een 1-weekse specialistische rijopleiding. AT’ers moeten fysiek fit zijn, graag in teamverband werken, over een uitstekende actie-intelligentie beschikken en flexibel zijn.

 • Word eerst agent: kombijdepolitie
 • In dit filmpje kunt u een oefening bekijken van de marine en een arrestatieteam van de politie.