Ga naar content

Bankrekeningfraude

Steeds meer personen worden gebruikt door criminelen om via hun bankrekeningen geld witwassen. Met een financiële beloning in het vooruitzicht geven zij toestemming grote bedragen tijdelijk op hun rekening te zetten. Degene die dit doet wordt ook wel een “money mule“ genoemd. Zodra de bank dat merkt, moet de money mule het vaak alweer verdwenen geld terugbetalen. Met een enorme schuld tot gevolg. Ook hangt een straf boven het hoofd wegens witwassen of fraude. Tenslotte komt de money mule op de zwarte lijst van banken, waardoor geld lenen of een hypotheek afsluiten een no go wordt. De politie en banken waarschuwen hier dan ook nadrukkelijk voor.

Inhoudsopgave

Wat is bankrekeningfraude?

Criminelen (ronselaars) benaderen mensen met een smoes en de vraag of ze geld op hun bankrekening mogen storten. De criminelen doen dit om illegaal verkregen geld wit te wassen. Wit wassen is hier figuurlijk: het betekent dat ze sporen proberen te wissen waardoor niemand meer kan achterhalen dat hun geld crimineel verkregen is. Stemmen mensen met dit verzoek in? Dan wordt er een aanzienlijk geldbedrag op hun bankrekening gestort. Ook krijgen ze de opdracht het geld op te nemen en af te dragen aan de ronselaar, of leveren zelfs hun pas en pincode in. Als beloning voor het gebruik van de rekening stellen de criminele organisaties een leuk geldbedrag in het vooruitzicht. Dat wordt meestal niet uitbetaald, omdat de ronselaar dan al met de buit is verdwenen.

Wat is een money mule?

Degene die zijn/haar bankrekening beschikbaar stelt wordt ook wel een “money mule” genoemd. Deze term komt uit het engels, mule betekent muildier. Je wordt, net als het dier, enkel gebruikt om de last van iemand anders te dragen: jij doet het “zware werk”, je bent makkelijk te achterhalen door de bank en de politie, terwijl de criminelen erachter anoniem blijven en er vandoor gaan met de winst.    

Wat gebeurt er als een money mule wordt betrapt?

De gevolgen voor de money mule zijn ingrijpend. De pakkans is namelijk zeer hoog. Zij draaien op voor de schade, die vaak oploopt tot duizenden euro’s. Ook worden de money mules strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg: een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Verder kunnen ze acht jaar lang geen gebruikmaken van veel financiële diensten van banken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen lening afsluiten of een nieuwe rekening openen. Dat laatste is zeer lastig als men geld gaat verdienen en de werkgever het salaris niet kan overmaken. De criminelen en ronselaars proberen uit zicht van de politie te blijven, waardoor het moeilijk is ze op te sporen.

 

Welke vormen van bankrekeningfraude zijn er?

Het meest voorkomende onderliggende misdrijf van bankrekeningfraude is phishing. Hierbij worden via valse e-mails inloggegevens van slachtoffers verzameld, en wordt hun geld overgeboekt naar rekeningen van money mules. Ook malware komt veel voor: hierbij wordt kwaadaardige software gebruikt om inlogcodes te bemachtigen.

Er zijn ook andere vormen: bij factuurfraude worden overschrijvingsformulieren vervalst. Zo komt het overgemaakte geld op een andere dan de gewenste bankrekening terecht. Als fraudeurs het geld naar hun eigen bankrekening laten overmaken, kan hun identiteit worden achterhaald. Bij het openen van de bankrekening moeten ze zich immers identificeren. Dit wordt opgelost door zogeheten ‘katvangers’ in te schakelen. Zij openen een bankrekening die fraudeurs kunnen gebruiken zonder dat hun identiteit bekend wordt. De katvanger wordt dan echter wel medeplichtig aan de fraude. De katvanger is in dit geval dus de money mule.

Bij een ander soort fraude worden goederen via internet aangeboden. Hierbij wordt vooruitbetaling per bank gevraagd. De goederen worden echter nooit geleverd. Fraudeurs gebruiken hierbij ook bankrekeningen van money mules. Zo kan de gedupeerde klant geen verhaal halen.

 

Wat kan ik doen tegen bankrekeningfraude?

De website Pas op je pas biedt handige tips hoe te voorkomen dat je gebruikt worden door fraudeurs. Ook staan op deze website films hoe criminelen te werk gaan en wat de gevolgen zijn voor jongeren.