Ga naar content

Burgernet

Voelt u zich betrokken bij uw eigen buurt? Wilt u persoonlijk bijdragen aan een veilige leefomgeving? Neem dan deel aan Burgernet! Met Burgernet helpt u de politie om verdachten van misdrijven op te sporen en om vermiste personen terug te vinden. U helpt dus echt mee aan de veiligheid in uw buurt. Ga naar Burgernet.nl en meld u meteen aan of download de app.

Inhoudsopgave

Wat is Burgernet?

Burgernet is een telefonisch netwerk. Via dit netwerk krijgen bewoners en werknemers van bedrijven, die zich hebben aangemeld, een oproep als de politie een zoekactie begint. De politie zet Burgernet in bij urgente zaken waarbij de politie een duidelijk signalement heeft.

Wie kan zich aanmelden als deelnemer?

Elke inwoner (vanaf 16 jaar) van een deelnemende gemeente kan zich aanmelden. Ook als u niet in de gemeente woont, maar er wel werkt, kunt u zich aanmelden.

Hoe kan ik meedoen aan Burgernet?

Daarvoor gaat u naar Burgernet. U kunt daar ook de BurgernetApp downloaden(Android of iOS)

Krijg ik als deelnemer een instructie over Burgernet?

Ja, iedere deelnemer ontvangt na aanmelding een bevestiging van deelname met een korte instructie. Ook is er een algemene brochure verkrijgbaar bij uw gemeente.

Hoe werkt Burgernet?

  • Ontvangt de politie een melding? Dan kan de centralist van de meldkamer besluiten een oproep te verspreiden onder de mensen die wonen of werken in een bepaald gebied en zich hebben opgegeven voor Burgernet.
  • Via uw vaste of mobiele telefoon ontvangt u een ingesproken bericht. Of u ontvangt per sms een tekstbericht. Daarin wordt u verzocht om uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Zo helpt u direct bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of vermist kind.
  • Hebt u op basis van het bericht een tip voor de politie? Bel dan met het speciale Burgernetnummer: 0800-0011. Dit nummer is gratis.
  • Alle ingeschakelde deelnemers krijgen een bericht over de afloop van een actie. Uiteraard zijn aan deze berichten geen kosten verbonden.

Wanneer wordt een Burgernetactie gestart?

Bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denk hierbij aan:

  • diefstal, inbraak of overval;
  • doorrijden na een aanrijding;
  • tasjesroof;
  • geweld;
  • vermiste personen.