Ga naar content

Diefstal van auto, motor of vrachtauto

Het is ontzettend vervelend als uw auto, motor of ander motorvoertuig gestolen wordt. Of als hij wordt opengebroken en er zijn spullen uit meegenomen. Wat moet u doen als het in Nederland gebeurt en wat als u in het buitenland bent? En hoe kunt u zich beter beschermen tegen diefstal?

Inhoudsopgave

Mijn auto of motor is gestolen. Wat moet ik doen?

De diefstal van uw auto, motor of vrachtauto kunt u telefonisch melden bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit. Dit loket is de hele week van van 07.00 uur tot 17.00 uur  bereikbaar via 088 - 00 87 444. Bel zo snel mogelijk, dit vergroot de kans op terugvinden! Houd (zo mogelijk) uw rijbewijs, kentekenbewijs en uw verzekeringspapieren bij de hand. 

Let op: bel het aangifteloket niet voor de aangifte van de diefstal van uw brom- of snorfiets. Wij raden u aan dit via internet te doen. Ga hiervoor naar onze aangiftepagina.

Waar doe ik aangifte van diefstal uit mijn (vracht)auto?

Is uw auto of motor gestolen, dan kunt u alleen telefonisch aangifte doen. Ook diefstal van een aanhanger met eigen kenteken, zoals een caravan, trailer of bagagewagen kunt u alleen telefonisch aangifte doen. U meldt de diefstal bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit. Het loket is alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 17.00 uur via 088 - 00 87 444 (gebruikelijke belkosten). Tussen 17.00 uur en 07.00 uur kunt u de voicemail inspreken. Bel zo snel mogelijk, dat vergroot de kans op terugvinden. Houd uw rijbewijs en kentekenbewijs bij de hand.

Mijn auto of motor is in het buitenland gestolen. Wat nu?

Doe direct aangifte bij de politie in de plaats waar uw voertuig is gestolen. Dat is belangrijk omdat uw voertuig daar misschien nog in de buurt is. Ook wordt de diefstal dan direct internationaal bekendgemaakt.
Bewaar de aangifte goed. Die heeft u nodig omdat u de diefstal ook in Nederland moet melden. Dat doet u meteen als u terug bent bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit, alle dagen bereikbaar van 07.00 tot 17.00 uur via 088 - 00 87 444 (gebruikelijke belkosten). U scant de buitenlandse aangifte en mailt die naar agv@liv.nl. Het aangifteloket informeert de politie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer  over de diefstal. Is het niet mogelijk om aangifte te doen in het buitenland, dan kunt u na terugkeer in Nederland eveneens contact opnemen met het Aangifteloket (088-0087444).

Hoe verklein ik de kans op diefstal uit mijn auto?

 • Doe uw auto altijd op slot. Controleer of de auto echt op slot is.
 • Laat het dashboardkastje open. Laat zien dat er niets van waarde te halen is.
 • Verwijder de afdruk van uw navigatiesysteem op uw voorruit.
 • Stop de aansteker terug in de houder nadat u deze heeft gebruikt voor uw smartphone of navigatiesysteem.
 • Laat u toch apparaten in de auto liggen? Schakel ze dan helemaal uit. Dieven kunnen laptops, tablets en telefoons aan de hand van het Bluetooth-signaal detecteren.
 • Parkeer als het kan op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende huizen.

Hoe verklein ik de kans op diefstal van mijn motor?

 • Stal uw motor altijd in een goede garage of stalling.
 • Gebruik uitsluitend goede sloten.
 • Laat een alarmsysteem monteren.
 • Maak uw voertuig ‘vast aan de grond’ of aan speciale motorpalen.
 • Zorg dat er in uw motor een startonderbreker is gemonteerd.
 • Monteer in uw motor een voertuigvolgsysteem met GPS. Hierdoor kan de politie na een eventuele diefstal traceren waar uw voertuig zich exact bevindt.