Ga naar content

Diefstal van auto, motor of vrachtauto

Het is ontzettend vervelend als uw auto, motor of ander motorvoertuig gestolen wordt. Of als hij wordt opengebroken en er zijn spullen uit meegenomen. Wat moet u doen als het in Nederland gebeurt en wat als u in het buitenland bent? En hoe kunt u zich beter beschermen tegen diefstal?

Inhoudsopgave

Mijn auto of motor is gestolen. Wat moet ik doen?

De diefstal van uw auto, motor of vrachtauto kunt u telefonisch melden bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit. Dit loket is de hele week van 07.00 uur tot 23.00 uur bereikbaar via 088 - 00 87 444. Bel zo snel mogelijk, dit vergroot de kans op terugvinden! Houd (zo mogelijk) uw rijbewijs, kentekenbewijs en uw verzekeringspapieren bij de hand. 

Let op: bel het aangifteloket niet voor de aangifte van de diefstal van uw brom- of snorfiets. Wij raden u aan dit via internet te doen. Ga hiervoor naar onze aangiftepagina.

Waar doe ik aangifte van diefstal uit mijn (vracht)auto?

Is er iets uit uw personenauto gestolen, doe dan aangifte via internet of ga naar een politiebureau voor uw aangifte. Bel voor een afspraak met 0900-8844.
Van ladingdiefstal (ook pogingen) uit een vrachtwagen van meer dan 3500 kg kunt u op verschillende manieren aangifte doen.

Mijn auto of motor is in het buitenland gestolen. Wat nu?

Doe dan direct aangifte van de diefstal bij de politie ter plaatse. Dit geldt voor alle motorvoertuigen met een Nederlands kenteken, dus ook campers, vrachtauto's, bedrijfswagens, aanhangwagens en opleggers. De aangifte in het buitenland is nodig omdat het voertuig waarschijnlijk nog daar in de buurt is. Ook wordt de diefstal dan direct internationaal bekend gemaakt. 

Bewaar deze aangifte goed. U hebt hem nodig omdat u de diefstal ook in Nederland moet melden, zodra u terug bent. U hoeft hiervoor niet naar een politiebureau. Neem telefonisch contact op met het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit. Dat is bereikbaar via het telefoonnummer 088 008 74 44 (lokaal tarief). Tijdens het gesprek zal u gevraagd worden om de aangifte op te sturen die u in het buitenland deed. Scan deze in en stuur hem naar agv@liv.nl. Het aangifteloket zorgt vervolgens dat politie, Rijksdienst voor het Wegverkeer en uw verzekeraar op de hoogte worden gesteld. 

Hoe verklein ik de kans op diefstal uit mijn auto?

 • Doe uw auto altijd op slot. Controleer of de auto echt op slot is.
 • Laat het dashboardkastje open. Laat zien dat er niets van waarde te halen is.
 • Verwijder de afdruk van uw navigatiesysteem op uw voorruit.
 • Stop de aansteker terug in de houder nadat u deze heeft gebruikt voor uw smartphone of navigatiesysteem.
 • Laat u toch apparaten in de auto liggen? Schakel ze dan helemaal uit. Dieven kunnen laptops, tablets en telefoons aan de hand van het Bluetooth-signaal detecteren.
 • Parkeer als het kan op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende huizen.

Hoe verklein ik de kans op diefstal van mijn motor?

 • Stal uw motor altijd in een goede garage of stalling.
 • Gebruik uitsluitend goede sloten.
 • Laat een alarmsysteem monteren.
 • Maak uw voertuig ‘vast aan de grond’ of aan speciale motorpalen.
 • Zorg dat er in uw motor een startonderbreker is gemonteerd.
 • Monteer in uw motor een voertuigvolgsysteem met GPS. Hierdoor kan de politie na een eventuele diefstal traceren waar uw voertuig zich exact bevindt.