Ga naar content

Diefstal van en uit auto

Elke twee minuten breekt een dief een auto open. Om deze te stelen of om er waardevolle spullen uit te halen. Het is vervelend als u het meemaakt. U moet zaken regelen met de politie, uw verzekering en eventueel uw bank. Wat moet u doen als uw auto wordt gestolen? En hoe kunt u uw auto beter beschermen tegen diefstal?

Inhoudsopgave

Mijn auto is gestolen. Wat moet ik doen?

Is uw auto, motor of ander motorvoertuig met kenteken in Nederland gestolen, dan moet u dit melden bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Met één telefoontje zorgen zij ervoor dat politie en verzekeraars op de hoogte zijn. Houd (zo mogelijk) uw kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand. Het Aangifteloket Gestolen Voertuigen is bereikbaar op 088-0087444: maandag tot en met vrijdag van 06.00 uur tot 24.00 uur en zaterdag en zondag van 07.00 uur tot 24.00 uur. Bel zo snel mogelijk. De melding vergroot namelijk de kans op terugvinden!

Let op: de aangifte van de diefstal van uw brom- of snorfiets kunt u niet via het Aangifteloket regelen. Wij raden u aan dit via internet te doen. Ga hiervoor naar onze aangiftepagina.

En als mijn auto of motor in het buitenland gestolen is?

Is uw auto, motor of ander motorvoertuig met Nederlands kenteken gestolen in het buitenland, doe hiervan dan direct aangifte bij de politie daar ter plaatse. Bewaar de aangifte goed en ga hiermee bij thuiskomst naar de politie. Deze zal uw aangifte vastleggen in de Nederlandse politiesystemen, waarmee direct de Rijksdienst voor het Wegverkeer en uw verzekeraar op de hoogte zijn.

In dit geval belt u dus NIET met het Aangifteloket.

Wat is een gekentekend voertuig?

Alle voertuigen waarvoor een kenteken is afgegeven. Voorbeelden zijn: personenauto's, motoren, bedrijfswagens, campers, opleggers, aanhangwagens en vrachtwagens. Ook voor bromfietsen en (snor)scooters is een kenteken afgegeven maar daarvoor dient u aangifte te doen via internet.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt?

  • Doe uw auto altijd op slot. Controleer of de auto echt op slot is.
  • Laat het dashboardkastje open. Laat zien dat er niets van waarde te halen is.
  • Verwijder de afdruk van uw navigatiesysteem op uw voorruit.
  • Stop de aansteker terug in de houder nadat u deze heeft gebruikt voor uw smartphone of navigatiesysteem.
  • Laat u toch apparaten in de auto liggen? Schakel ze dan helemaal uit. Dieven kunnen laptops, tablets en telefoons aan de hand van het Bluetooth-signaal detecteren.
  • Parkeer als het kan op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende huizen.
  • kijk voor tips ook op de site van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit