Ga naar content

Diefstal bromfiets of scooter

Brommers, snorfietsen en scooters worden veel gestolen. Misschien is het voor u zelfs al de zoveelste keer. Veel brommers en scooters worden gestolen doordat dieven ze op een aanhangwagen of in een busje zetten. Zo hebben dieven alle tijd om het slot open te breken.

Inhoudsopgave

Mijn bromfiets/snorfiets/scooter is gestolen. Wat moet ik doen?

  • Doe aangifte. Dit kan online of op een politiebureau. Raadpleeg op het internet de openingstijden. Neem altijd uw verzekeringsbewijs mee.
  • Klik hier om de diefstal van uw bromfiets, snorfiets of scooter ook te melden bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Indien u uw bromfiets, snorfiets of scooter ook bij het VbV als vermist heeft gemeld staat uw voertuig onmiddellijk nationaal gesignaleerd.

Wat doet de politie?

De politie houdt regelmatig bromfietscontroles. Met deze controles wil de politie bromfietsen, snorfietsen en scooters met een vals framenummer of zonder framenummer uit het verkeer halen en eventueel vernietigen. Bromfietsen waarmee geknoeid is met het framenummer zijn bijna altijd afkomstig van diefstal. Veel gestolen bromfietsen worden verkocht via advertenties of op ongebruikelijke plaatsen (op straat of in het café). Verder gebruikt de politie lokbromfietsen met een voertuigvolgsysteem met GPS, waarmee helers en dieven makkelijk op te sporen zijn.

Hoe kan ik mijn bromfiets/snorfiets/scooter tegen diefstal wapenen?

Laat uw bromfiets/snorfiets/scooter registreren. Bijvoorbeeld door ‘tags’ in te laten bouwen. Deze minuscule chips functioneren als elektronische merktekens. Zo worden ook gelijk onderdelen van uw voertuig geëtst en van datadots voorzien. Brommers met dit unieke nummer worden geregistreerd. Bij veel verzekeringsmaatschappijen krijgt u hiervoor een aanzienlijke korting op uw verzekeringspremie. Informeer naar de mogelijkheden bij uw bromfietshandelaar.

Zet uw kostbare bromfiets/snorfiets/scooter als het kan altijd in een stalling, schuur of box, en zet hem altijd goed op slot met minimaal twee goede sloten. Laat zomogelijk een alarmsysteem installeren.

Hoe koop ik een ‘eerlijke’ bromfiets/snorfiets/scooter?

  • Koop zoveel mogelijk bij de erkende bromfietshandel.
  • Leg vast bij wie u de bromfiets koopt, laat de verkoper zich legitimeren met een paspoort of rijbewijs.
  • Koop tegen een gangbare en normale marktprijs.
  • Controleer het framenummer op onregelmatigheden en beschadigingen.
  • Vraag om een bon met de omschrijving van de bromfiets, de gegevens van de verkoper en het bedrag.
  • Vraag naar het verleden van de bromfiets, bijvoorbeeld de originele aankoopbon en leg dit vast.

Waarom moet ik bij de koop van mijn bromfiets of scooter goed op het framenummer letten?

De politie neemt bromfietsen in beslag met een framenummer dat niet klopt of waarmee is gerommeld (doorgekrast). Eventueel worden deze voertuigen vernietigd. Ook al bent u als koper te goeder trouw.