Ga naar content

Gevonden/verloren voorwerpen

Stel: u vindt iets op straat. Bent u verplicht om het op te rapen? En mag u het houden of moet u het aangeven? En wanneer bent u dan eigenaar? Vervelender is het als u zelf iets kwijtraakt. Bijvoorbeeld uw paspoort of portemonnee. Moet u dan aangifte doen? En waar kunt u terecht om te kijken of uw verloren/vermiste goed misschien is gevonden?

Inhoudsopgave

Ik heb iets op straat verloren. Wat moet ik doen?

Op deze pagina staat informatie over het afleveren van gevonden voorwerpen en het laten registreren van verloren goed. In beide gevallen moet u zich bij de gemeente melden. Verder staat hier in welke gevallen u aangifte van verlies moet doen bij de politie en op welke manieren dit mogelijk is.

Gevonden voorwerpen > gemeente

Een onbeheerd voorwerp op straat is wettelijk eigendom van de betrokken gemeente. De politie is geen onderdeel van de gemeente. Als u op straat iets vindt (van portemonnee tot fiets, van sleutels tot identiteitspapieren), Dan kunt u dit melden en indien gewenst afleveren bij het Loket Gevonden Voorwerpen.. Elke gemeente heeft een loket en een Gevonden Voorwerpen-regeling. Wat u ook vindt: de gemeente is het juiste adres voor afhandeling.

Verloren voorwerpen > gemeente

Bent u iets verloren? Meld dat dan bij het loket Gevonden Voorwerpen van de betrokken gemeente. Mogelijk is het daar al afgeleverd. Zo niet, dan noteren medewerkers van het loket uw gegevens. Wordt het voorwerp alsnog afgeleverd, dan nemen ze contact met u op. Kijk op de website van uw gemeente hoe u uw verloren voorwerp kunt aanmelden.

Aangifte van verloren voorwerpen > politie

In de volgende twee gevallen moet u óók contact met de politie opnemen:

  • Na vermissing van identiteitspapieren (rijbewijs, paspoort, identiteitskaart). De gemeente vraagt een bewijs van aangifte van u voordat zij een vervangend exemplaar voor u regelt. Let op: Zoekgeraakte of gestolen identiteitspapieren worden landelijk geregistreerd en mogen nooit meer worden gebruikt, ook niet als zij worden teruggevonden.
  • Als verzekeringen daartoe verplichten. Bijvoorbeeld na verlies van waardevolle spullen (zoals mobiele telefoons ) of vergoeding van schade (gestolen fiets, opengebroken auto).

Manieren om aangifte te doen bij de politie

U kunt bij elk politiebureau aangifte doen. Als u van tevoren een afspraak maakt, beperkt u uw wachttijd tot een minimum. Vanwege wijzigingen in wet- en regelgeving kan het zijn dat u het verlies van uw Nederlandse identiteitspapieren of rijbewijs niet bij de politie, maar bij uw gemeente moet melden. Kijk op de website van uw gemeente of dat in uw gemeente het geval is. Meer informatie over gevonden en verloren voorwerpen vindt u op www.verlorenofgevonden.nl.