Ga naar content

Kunst- en antiekcriminaliteit

Kunst- en antiekcriminaliteit is een breed begrip. Naast gestolen kunst en antiek vallen namelijk ook kunstvervalsing, ondermijning en witwassen via kunst en antiek onder deze vorm van criminaliteit.

Inhoudsopgave

De keten is lang en onoverzichtelijk, doordat de handel in kunst en antiek vaak verloopt via handelaars, veilinghuizen en bemiddelaars. Wat het tegengaan van kunst- en antiekcriminaliteit ook lastig maakt, is dat een deel van de handelaars aan- en verkopen niet goed registreert. Daarnaast kunnen kunstwerken voorzien zijn van vervalste echtheidsverklaringen of taxatierapporten.

Hoe kan gestolen kunst worden opgespoord?

Registreer uw kunstgoederen goed, fotografeer ze en noteer alle bijzondere kenmerken. Om een gestolen voorwerp terug te kunnen vinden, is een duidelijke omschrijving van groot belang. Zorg ook voor een duidelijke foto waarop de kenmerken duidelijk en onderscheidend te zien zijn. Het helpt de onderzoekers als u documenten heeft die bij het kunstvoorwerp horen. Zoals een Provenence (herkomstbewijs), aankoopnota, veilingcatalogus waarin het voorwerp staat en verzekeringspapieren.

Hoe doet u aangifte?

  • Online kunt u alleen aangifte doen als u geen bewijsstukken heeft
  • Via 0900 - 8844 (belkosten)
  • Op een politiebureau. Maak hiervoor een afspraak via 0900 - 8844 (belkosten)
  • Is er kunst of antiek uit uw woning gestolen? Dan kunt u niet online aangifte doen, de politie komt bij u thuis.