Ga naar content

Malware

Malware staat voor ‘malicieuze software’. Malware is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking. Voorbeelden van malware zijn virussen, ransomware en trojans. Malware kan gegevens op uw computer beschadigen of verwijderen. Daarnaast kan deze software namens u spam verspreiden of geld van uw bankrekening afschrijven.

Hoe raakt uw computer besmet met malware

Malware kan worden verspreid als bijlage in een (nep) e-mail of installeert zich na het klikken op een link in een e-mail of op een website. Ook kan uw computer of telefoon besmet raken als u een website bezoekt met een speciaal voorbereide advertentie daarop. Malware kan ook verstopt zitten in illegale, onofficiële of gekraakte software.

Wat kunt u ertegen doen?

De nepberichten worden steeds professioneler. De logo’s van bedrijven lijken steeds beter op de echte en de inhoud wordt steeds geloofwaardiger. Wees daarom kritisch op mails die u niet verwacht. Klopt de manier van communiceren met wat u van een bedrijf gewend bent? Is het logisch wat ze vragen? Is de vraag heel algemeen of echt toegespitst op uw situatie? Noemt het bedrijf u bijvoorbeeld bij uw naam of wordt u aangesproken met ‘beste klant’?

Andere maatregelen:

  • download en installeer geen illegale software
  • houd uw virusscanner up-to-date
  • klik niet op links in e-mails of op websites die u niet vertrouwt of waar u niet om heeft gevraagd
  • heeft u een USB-stick of andere gegevensdrager gevonden of gekregen? Doe die niet in uw computer zonder afdoende maatregelen te hebben genomen om besmetting van uw systeem te voorkomen.

Wat als uw computer besmet is?

Als u aangifte doet, vraagt de politie soms ook toestemming voor het maken van een  kopie van uw besmette systeem. Zo wil ze de malware opsporen en onderzoeken. Criminelen besmetten vaak een groot aantal computers in één keer. Door de malware veilig te stellen en te analyseren kan de politie mogelijk meerdere aangiftes aan elkaar koppelen en grondiger onderzoek doen.