Ga naar content

Misdaad in Kaart

Op Misdaad in Kaart kunt u zien of en waar er de afgelopen drie maanden in uw omgeving is ingebroken. Pogingen en inbraken worden getoond. De kaart wordt maandag tot en met vrijdag dagelijks voor 8.30 uur bijgewerkt. Om de privacy van gedupeerden te waarborgen, worden inbraken getoond in stippen op de kaart. De stip, met daarin het aantal inbraken, staat exact in het midden van een viercijferig postcodegebied. De stip komt dus niet overeen met een specifieke woning. Na een klik op het bolletje in een postcodegebied verschijnt een venster. De datum die hierin staat, is de datum waarop de politie kennisnam van de inbraak.

Inhoudsopgave

Waar vind ik Misdaad in Kaart?

U vindt de cijfers via de Misdaad in Kaart-pagina of via de Mijn buurt-pagina. Op de Mijn buurt-pagina vindt u naast de misdaadcijfers ook informatie over de wijkagent, het wijkbureau, gezocht- en vermistberichten en het lokale nieuws.

Voor wie is Misdaad in Kaart bedoeld?

Misdaad in Kaart is bedoeld om inwoner bewust te maken van de kans op woninginbraak in de wijk. Het is een dagelijks ververst, actueel beeld. Bijna realtime, met maximaal 24 uur vertraging. Na drie maanden verdwijnen de cijfers van die eerste dag weer en verschijnt de volgende dag. Het schuift dus iedere keer een dag op.  Misdaad in Kaart voorziet niet in trends en ontwikkelingen maar geeft landelijk een actueel beeld van de spreiding van woninginbraken. De kracht van Misdaad in Kaart is de continue beschikbaarheid van informatie over de eigen wijk.

Waarom zet de politie alle woninginbraken op een kaart?

Omdat woninginbraak regelmatig voorkomt en het een grote impact heeft op de slachtoffers. Inbraak staat in heel Nederland hoog op de agenda. Samen met veiligheidspartners zoals gemeenten en Openbaar Ministeries probeert de politie de inbraakcijfers omlaag te brengen. Door voor iedereen zichtbaar te maken in welke postcodegebieden er wordt ingebroken, hoopt de politie dat u de nodige maatregelen treft om de kans op een woninginbraak te verkleinen.

Wat kan ik zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen?

Inbrekers gebruiken verschillende methoden om in te breken. Over het algemeen willen ze binnen enkele minuten in een woning zijn. Lukt dit niet, dat zullen ze al snel een ander huis kiezen. Extra sloten, anti-inbraakstrips en andere maatregelen maken het een inbreker flink lastig. Als inbrekers met het openmaken van deuren of ramen bezig zijn doen ze dit het liefst in het donker of op een beschutte plek. Gesnoeide begroeiing en goede buitenverlichting maken uw huis een stuk onaantrekkelijker voor inbrekers.
Lees hier meer preventietips over woninginbraak.

Wat doet de politie om inbraken tegen te gaan?

In heel Nederland is de politie actief met verschillende anti-inbraakprojecten. Vaak werkt de politie daarbij samen met lokale partners. Bij het opsporen van inbrekers gebruikt de politie alle middelen die zij tot haar beschikking heeft. Denk hierbij aan het horen van buurtbewoners (hebben ze iets verdachts gezien?) en sporen zoals vingerafdrukken, braaksporen en sigarettenpeuken onderzoeken en analyseren. In het uiterste geval zet de politie lokwoningen en telefoontaps in.

In mijn woning is recent ingebroken. Is mijn adres nu op de kaart te zien?

Alle inbraken worden teruggebracht tot een punt midden in een postcodegebied. Ze zijn nooit te herleiden tot één bepaald adres. Om te voorkomen dat het punt op de kaart toch op één woning terecht komt, worden inbraken in dunbevolkte postcodegebieden (minder dan 10 huishoudens) niet getoond.

Ik wil graag contact met de politie om de situatie in mijn wijk te bespreken. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

Ga naar Mijn buurt of de Misdaad in Kaart-pagina en vul daar uw postcode in. U vindt daar de contactinformatie van uw wijkagent, het dichtstbijzijnde politiebureau en andere informatie over de veiligheid in uw wijk.

 

Kan ik nog meer te weten komen over Misdaad in Kaart?

De politie heeft een filmpje gemaakt over Misdaad in Kaart. Hierin ziet u precies hoe de service werkt.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=j9kQ7udrXXQ