Ga naar content

Moord / doodslag

Het verschil tussen moord en doodslag is de voorbedachte rade. Bij moord heeft de dader het weloverwogen van te voren gepland. Bij doodslag is dat niet het geval. Bij een onnatuurlijk overlijden doet de politie altijd onderzoek.

Inhoudsopgave

Wat doet de politie?

De politie onderzoekt een onnatuurlijk overlijden altijd. Dit gebeurt door een rechercheteam. Rechercheurs verhoren in het onderzoek onder meer vrienden, familie en bekenden van het slachtoffer, en getuigen. Daarnaast onderzoeken ze (forensische recherche)sporen en aanwijzingen, zoals vingerafdrukken, voetafdrukken, DNA-materiaal (haren, speeksel, sperma, bloed) en voorwerpen die op de misdaadplek zijn gevonden. In het laboratorium onderzoeken rechercheurs deze 'stille getuigen' of ze in relatie staan tot mogelijke verdachten. Op basis van scenario’s wordt het onderzoek voortgezet: wie kan het gedaan hebben en waarom. Kijk voor meer informatie bij het onderwerp Recherche. De politie doet ook regelmatig oproepen via tv-programma's zoals Opsporing Verzocht, of via raambiljetten. Daarnaast verspreidt de politie opsporingsberichten via de pers en haar eigen YouTube-kanaal.

Wat doet het Openbaar Ministerie?

Politiemensen horen getuigen, analyseren de moord (meestal samen met een deskundige zoals een arts), houden verdachten aan en leggen alle gegevens schriftelijk vast in een proces-verbaal. Maar de eindverantwoordelijkheid voor de opsporing ligt bij het Openbaar Ministerie. Officieren van justitie hebben het gezag over onderzoeken van de politie. Als het om een zwaar misdrijf gaat, zoals een moord, geeft de officier van justitie direct leiding aan een onderzoek. Daarbij houdt hij in de gaten dat de opsporing zorgvuldig en in het kader van waarheidsvinding verloopt.

Met wie werkt de politie samen?

Vaak heeft een politiekorps voor het oplossen van een moord hulp nodig van andere organisaties, zoals bijvoorbeeld de Nationale Recherche en het Nederlands Forensisch Instituut. Deze diensten ontwikkelen nieuwe recherchetechnologieën en ondersteunen rechercheteams in het land met adviezen en kennis.

Wat kan ik doen bij een misdrijf?

Als een misdrijf is gepleegd, doet de politie er alles aan om de daders op te sporen. Vaak kunt u daarbij helpen. Als u getuige bent van een misdrijf, wil de politie graag weten wat u precies hebt gezien of gehoord. Houdt u hiervoor de volgende punten in gedachten, maar denk vooral eerst aan uw eigen veiligheid: het signalement van de dader(s) en kenmerken vervoermiddelen, rijrichting, tijdstippen en overige relevante gegevens. Indien mogelijk maak gebruik van GSM voor het maken van beelden.

Hoe kan ik bijdragen aan een politieonderzoek?

Als burger kunt u zich inschrijven bij Burgernet. Dit is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Ook kunt u tips of informatie geven over zaken die tijdens opsporingsprogramma’s aan bod komen.