Ga naar content

Overval

Een overval op een winkel, tankstation, taxi of geldauto is een zwaar misdrijf waarbij altijd bedreiging of geweld komt kijken. Overvallers kiezen meestal voor een doelwit dat veel buit oplevert met zo min mogelijk risico. Waar goed wordt beveiligd laten overvallers zich niet zien. Als u eigenaar of beheerder bent, kunt u door een aantal maatregelen de veiligheid van uw onderneming vergroten.

Inhoudsopgave

Welke ondernemingen zijn vaak doelwit van een overval?

Detailhandelaren lopen vaker het risico om doelwit te worden van een overval. Dat komt omdat bij geldinstellingen weinig ‘te halen’ valt, omdat ze zwaar beveiligd zijn. Hierdoor hebben overvallers hun aandacht verschoven naar ondernemingen die niet zwaar beveiligd zijn.

Hoe voorkom ik een overval op mijn bedrijf?

Overvallers komen meestal voor geld. De dader wil dit zo snel mogelijk in handen krijgen zonder herkend te worden. Hoe kunt u het beste handelen?

 • Maak een draaiboek voor wat te doen in geval van een overval.
 • Meld opvallend gedrag binnen en buiten de zaak direct via het alarmnummer 112.
 • Laat leiding en medewerkers duidelijk ‘aanwezig zijn’ en op de juiste plaatsen.
 • Leg geld, cadeau- en waardebonnen en telefoonkaarten nooit in het zicht van klanten.
 • Monteer een transparant scherm boven de kassa tegen ‘kassagrepen’.
 • Stimuleer pin- en chipknipbetalingen.
 • Room de kassa regelmatig af en berg groot bedragen direct op in een afroomkluis met tijdslot of slotvertraging.
 • Tel geld in een afgesloten ruimte, onzichtbaar voor buitenstaanders.
 • Open en sluit de winkel nooit alleen, wees alert en kijk goed om u heen.
 • Zorg goede buitenverlichting, zodat u altijd ziet wie naar binnen wil.
 • Sluit de personeels- en magazijningang altijd af, ook tijdens openingstijden.
 • Neem dagopbrengsten nooit mee naar huis. Schakel een professioneel waardetransportbedrijf in.
 • Installeer een overvalknop
 • Breng geld altijd met twee personen naar de bank op wisselende tijdstippen en via wisselende routes.

Wat te doen bij een overval?

Mocht u toch het slachtoffer van een woningoverval worden volg dan het RAAK-principe:

 • R Rustig blijven; overvallers komen niet voor mensen, maar voor geld.
 • A Accepteren; pleeg geen verzet. Ga er altijd van uit dat wapens echt zijn.
 • A Afgeven; geef wat de daders vragen. Geld en goederen zijn vervangbaar.
 • K Kijken; neem zoveel mogelijk kenmerken van de daders op (lengte, kleding, spraak etc.)

Wat doet de politie?

Overvallen zijn ernstige misdrijven en hebben grote impact op slachtoffers. Daarom geven wij de hoogste prioriteit aan de bestrijding ervan. Wij doen dat door inzet op aanhouding van de daders en de technische afhandeling van de zaak. Ook bij onze partners heeft de aanpak van overvallen prioriteit.

Diverse agenten worden door de meldkamer direct na de melding naar de plaats van de overval gestuurd en gestationeerd op de omliggende vluchtwegen. Als een politiehelikopter beschikbaar is, helpt deze vanuit de lucht bij de zoektocht naar de daders (de heli staat in direct contact met de meldkamer en geeft camerabeelden live door).

Om de kans op aanhouding van daders te vergroten, zetten wij ook de (social) media in. Via Burgernet, Twitter en redacties van webkranten vragen wij burgers informatie aan ons door te geven. Eventuele goede beelden van de overvallers worden zo snel mogelijk verspreid om hun identiteit te achterhalen. Burgers die onbekend willen blijven kunnen informatie doorbellen naar Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Verder verzamelen agenten informatie via een buurtonderzoek en zorgt het team Forensische Opsporing voor het veiligstellen van sporen.

Wat zijn de karakteristieken van daders?

Uit onderzoek blijkt dat het aantal daders verschilt per soort overval. Zo waren bij overvallen op bijvoorbeeld geldtransporten vaker twee of meer overvallers betrokken. De gevangenisstraf voor het overvallen van ondernemingen en geldinstellingen ligt tussen de twee en vier jaar. De kans dat de dader gepakt wordt, is hoog: van één op de twee overvallen waarbij buit wordt gemaakt, wordt de dader gepakt. Over het algemeen hebben daders een wapen bij zich. Het vuurwapen is bij hen het meest populaire wapen.

Wat zijn daderprofielen?

Om overvallers makkelijker te kunnen opsporen, stelt de politie een daderprofiel op van degene die ze zoekt. Dat gebeurt aan de hand van de verhalen van getuigen, uit de sporen die worden aangetroffen, uit zaken die inmiddels zijn opgehelderd en uit theoretische gegevens die deskundigen leveren. Als u slachtoffer bent van een overval kunt u de politie helpen door tijdens de overval goed op te letten. Zo kunt u het signalement van de dader zo goed mogelijk omschrijven.