Ga naar content

Politiehonden

De politie gebruikt voor haar werk honden. Zo zet de politie speurhonden in om drugs of explosieven op te zoeken en surveillancehonden bij het dagelijks politiewerk. De surveillancehond is een zogenoemd geweldsmiddel, zoals de wapenstok, pepperspray en het vuurwapen dat ook zijn. Politiehonden worden samen met de politiepaarden ook wel Levende Have genoemd.

Inhoudsopgave

Waar worden de verschillende politiehonden voor ingezet?

 • Surveillancehonden worden gebruikt bij de basispolitiezorg en ingezet bij ordeverstoringen en om voorwerpen en/of gevluchte verdachten te vinden.
 • Plaatsdelicthonden volgen de vluchtweg van een verdachte, soms lange tijd na het misdrijf. Ook voor de opsporing van vermiste personen worden deze honden ingezet. Ze kunnen ook de omgeving afspeuren naar door de verdachte weggegooide voorwerpen. Bij vermissingen werkt de politie samen met burgerreddingshondenteams via de Stichting Inzet Reddingshond Nederland. Op de site van de SIN vindt u informatie over aanmelden en voorwaarden.
 • Elke speurhond heeft zijn eigen discipline zoals het speuren naar drugs, explosieven of geld. Speurhondengeleiders hebben altijd twee soorten speurhonden bij zich: een speurhond menselijke geur en een explosievenhond of een verdovende middelenhond, ook wel narcoticahond genoemd. Een narcoticahond kan alle bekende soorten narcotica opsporen, zoals hasj, marihuana, cocaïne, heroïne en XTC. De hond begint te blaffen of geeft een ander signaal zodra drugs zijn gevonden. Een explosievenhond kan springstoffen, handgranaten, afgeschoten vuurwapens en munitie opsporen. Heeft de hond iets gevonden? Dan gaat hij niet blaffen, maar zitten. Zo voorkomt hij dat op geluid reagerende explosieven ontploffen.
 • Passieve speurhonden verdovende middelen zijn opgeleid om te ruiken of personen verdovende middelen bij zich hebben. Deze speurhonden worden veel gebruikt bij toegangscontroles bij evenementen of tijdens gerichte controle acties in het openbaar vervoer.

Wat zijn de taken van de hondenbrigade?

Honden zijn onmisbare helpers van de politie. Daarom telt de politie veel hondenbrigades. De honden worden niet alleen ingezet bij surveillances, maar ook om criminaliteit te bestrijden. De honden worden ingezet bij:

 • opsporing bij inbraak in grote gebouwen;
 • voetbalwedstrijden betaald voetbal;
 • assistentie bij ordehandhaving en aanhouding;
 • ondersteuning ME-optredens;
 • inbeslagname huisdieren;
 • afschieten gevaarlijke dieren;
 • naleving muilkorfverordening;
 • shows en demonstraties.

Honden helpen de politie bij het opsporen van verdovende middelen, menselijke geur, explosieven, menselijke stoffelijke resten, brandversnellende middelen en tabak. Een hond wordt getraind op een van deze specialismen.

Wanneer mag een agent als hondengeleider werken?

Een agent moet:

 • enkele jaren ervaring hebben in het vak;
 • over een zeer goede lichamelijke conditie beschikken (een fysieke test maakt deel uit van de selectieprocedure);
 • affiniteit hebben met dieren;
 • de hond onder controle kunnen houden. Bijvoorbeeld tijdens optredens met de Mobiele Eenheid bij voetbalwedstrijden;
 • een interne opleiding van acht weken afronden. In deze opleiding krijgt iedere geleider een eigen hond toegewezen, waarmee hij gedurende de opleiding wordt voorbereid op het werk als hondengeleider. De geleider neemt de volledige verzorging voor zijn hond en neemt deze ook mee naar huis.

Wanneer is een hond geschikt voor politiewerk?

Niet elke hond is geschikt voor politiewerk. Een toekomstige politiehond moet beschikken over eigenschappen zoals moed en doorzettingsvermogen. Verder moet hij groot en sterk genoeg zijn om alle werkzaamheden goed uit te voeren. Met name (Mechelse) herders voldoen aan deze criteria.

Hoe komt de politie aan haar honden?

De politie koopt haar honden via trainers die aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV). Deze trainers oefenen met hun honden voor wedstrijdprogramma’s. Als de politie honden koopt, zijn deze meestal twee tot drie jaar oud en zijn zij geslaagd voor het basisdiploma Politiehond I van de KNPV.

Hoe lang werken de honden bij de politie?

Politiehonden blijven in principe tot hun tiende levensjaar bij de politie of zolang als zij nog hun werk goed kunnen uitvoeren en gecertificeerd zijn. De hondengeleider zorgt ook voor zijn hond nadat deze met pensioen is gegaan.

Hoe worden politiehonden vervoerd?

Er zijn speciale politieauto’s ingericht met hokken. Deze hokken zijn met opzet niet groot. De hond moet immers ook veilig worden vervoerd: ook bij hoge snelheden. Het hok is gemaakt voor de veiligheid van de hond. Bij een ME-inzet zijn er speciale hondenbussen. Daarin is plaats voor vier honden, hun geleiders, een chauffeur en een commandant.