Ga naar content

Politievrijwilliger

Heeft u altijd al politievrijwilliger willen worden? Dat kan: bij de politie kunt u als vrijwilliger aan de slag. Dit doet u naast uw bestaande baan of zorgtaak, in uw vrije tijd. En dat kan in verschillende rollen: bijvoorbeeld op straat, in uniform met politietaken of als opsporingsambtenaar op het gebied van bijvoorbeeld cybercrime (digitale opsporing) of financieel. Een administratieve of adviserende rol in de ondersteuning is ook mogelijk. Zo werken er docenten, verpleegkundigen, ICT-managers, ondernemers en studenten als vrijwilliger bij de politie. Politievrijwilliger kunt u worden bij een team in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht of bij u in de buurt. Lees verder en kom meer te weten over de verschillende rollen, mogelijke opleidingen en vergoedingen.

Inhoudsopgave

Wat is een politievrijwilliger?

Politievrijwilligers in uniform volgen  een opleiding aan de Politieacademie waar zij basispolitievaardigheden leren.. De opleiding bestaat uit theorielessen, praktijklessen en stages. Na de opleiding bent u als politievrijwilliger algemeen opsporingsambtenaar en u ondersteunt in uniform de beroepscollega’s. U werkt altijd in een duo of in een team. U wordt in overleg ingeroosterd en u kunt zelf ook intekenen op werkzaamheden. De minimale inzet van een politievrijwilliger in uniform met politietaken is 240 uur per jaar. Houdt hier rekening mee. Een politievrijwilliger werkt maximaal 576 uur per jaar. Dit is inclusief trainingen en verplichte toetsen (twee keer per jaar). De werving voor nieuwe politievrijwilligers start in de loop van 2021. In 2022 beginnen de eerste opleidingen.

Wat doet een politievrijwilliger als specialist?

Heeft u een specialisme waarmee u politievrijwilliger wilt worden? Door het volgen van een deeltijdopleiding bij de Politieacademie kunt u opsporingsambtenaar worden. Na de opleiding wordt u ingezet op een specifiek taakveld. Denk aan ondersteuning van de politie op het gebied van cybercrime (digitale opsporing), financieel of werken aan een coldcase. Dit noemen we de executief-specifieke inzet. Deze politievrijwilligers dragen geen uniform en hebben geen wapen, maar zijn wel opsporingsambtenaar en ondersteunen in de opsporing. In deze vrijwilligersfunctie heeft u dus opsporingsbevoegdheid en kunt u ook processen verbaal maken. De opleidingen voor specialistische politievrijwilligers starten in oktober 2020.

Wat doet een politievrijwilliger in de ondersteuning?

Achter het ‘blauwe werk’ op straat staat een politieorganisatie met veel verschillende afdelingen die u in elke organisatie tegenkomt: administratie, facilitair, communicatie, ICT, personeelszaken enzovoorts. Dit zijn ondersteunende afdelingen waar u ook vrijwilliger kunt worden. Met u als extra collega kan de politie de service en dienstverlening naar de burger vergroten. Uw brengt kennis en ervaring mee die bij de politie goed van pas kan komen. En u heeft een frisse blik waarmee u kijkt naar politieprocessen. Als collega in de ondersteuning zorgt u er bijvoorbeeld voor dat mensen die aangifte hebben gedaan, op de hoogte gehouden worden van de voortgang. Of u geeft in een wijk preventietips tegen woninginbraak. Maar u kunt ook op het bureau bezoekers te woord staan. Het aantal uren wordt in overleg bepaald. Afhankelijk van het soort werk dat u doet, draagt u een uniform.

Wat is de vergoeding voor een politievrijwilliger?

Politievrijwilligers met opsporingsbevoegdheid (en/of specialisme) krijgen een vergoeding van € 7,55 bruto per uur en een vaste bruto jaarvergoeding van € 180,93.
Een politievrijwilliger in de ondersteuning krijgt vanaf 2021 een vergoeding van € 4,- netto per uur. Afhankelijk van het soort opleiding betaalt de politie uw deelname, de boeken en uniform.

Meer informatie

Om te starten met een opleiding tot politievrijwilliger solliciteert u eerst op een vacature bij een eenheid en doorloopt u een selectieprocedure. Deze selectieprocedure is hetzelfde als die van beroepscollega’s. De werving voor nieuwe politievrijwilligers start in de loop van 2021. In 2022 beginnen de eerste opleidingen. Let op! Begin op tijd met de aanmelding.
Meer informatie over vacatures, eenheden, de opleiding en de selectieprocedure, vindt u op: www.wordpolitievrijwilliger.nl. Daarnaast leest u op deze website meer informatie over het vrijwilligerswerk in de ondersteuning, over ervaringen van andere vrijwilligers en hoe u zich kunt aanmelden.