Ga naar content

Politievrijwilliger

Bij de politie kunt u ook als vrijwilliger aan de slag. Dit doet u dan naast uw reguliere baan of zorgtaak, in uw vrije tijd. Dit kan als politievrijwilliger (surveillance en handhaving) op straat, in uniform met politietaken. Of in bijvoorbeeld een administratieve, facilitaire of adviserende rol. Zo werken er docenten, verpleegkundigen, ict-managers, ondernemers en studenten bij de politie die allemaal op hun eigen manier iets bijdragen aan de veiligheid in de wijk.

Inhoudsopgave

Als vrijwilliger brengt u vanuit uw eigen vakgebied kennis en ervaring mee die bij de politie goed van pas kan komen. U bent extra ogen en oren voor de politie en kijkt met een frisse blik naar de politieprocessen. Andersom leert u bij de politie vaardigheden die geen enkele andere organisatie te bieden heeft en leert u de wereld van de politie van binnenuit kennen. In welke rol u ook vrijwilligerswerk verricht bij de politie, u staat altijd middenin de maatschappij.

Wat is een vrijwilliger surveillance en handhaving?

Politievrijwilligers ondersteunen in uniform de beroepscollega’s. Dit doen zij naast hun dagelijkse werk in hun vrije tijd. Om dit te kunnen, volgen zij een opleiding van bijna anderhalf jaar aan de Politieacademie waar de basispolitievaardigheden worden aangeleerd. Het onderwijs bestaat uit theorielessen, praktijk en stages.

Wat doet een vrijwilliger?

De vrijwilliger surveillance en handhaving heeft een belangrijke rol in de handhaving en preventie. Als vrijwilliger werkt u altijd in duo of in een team en vaak ook samen met beroepsagenten. De werkzaamheden zijn heel variërend: van surveilleren op koopavond tot toezicht houden bij evenementen of meehelpen bij een verkeerscontrole. De vrijwillige politie draagt hetzelfde uniform als beroepsagenten met dezelfde uitrusting (behalve het vuurwapen).
Het rooster wordt in overleg gevormd, vaak kunt u zelf ook intekenen op de activiteiten die u aanspreken. Er wordt wel verwacht dat vrijwilligers surveillance en handhaving minimaal 240 uur per jaar werken.

Vergoeding

Vrijwilligers surveillance en handhaving krijgen een vergoeding van € 7,07 bruto per uur en een vaste bruto jaarvergoeding van € 166,77. Verder betaalt de politie de opleiding, boeken en het uniform.

Ander vrijwilligerswerk

Achter het ‘blauwe werk’ op straat schuilt een grote politieorganisatie met veel verschillenden afdelingen. De politie kent afdelingen die u in elke willekeurige organisatie tegenkomt: administratie, facilitair, communicatie, et cetera. Ook hier kan de politie extra hulp gebruiken. Met deze extra collega’s kan de politie de service en dienstverlening naar de burger vergroten. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen die aangifte hebben gedaan op de hoogte gehouden worden van de voortgang. Of geven in een wijk preventietips tegen woninginbraak. Maar denk ook aan de verzorging en het controleren van arrestanten in het cellencomplex of achter de balie op het bureau bezoekers te woord te staan.
Ook dit vrijwilligerswerk doet u naast uw dagelijkse taak. Het aantal uren en werkrooster wordt in overleg samengesteld. Afhankelijk van het soort werk en of u contact hebt met het publiek draagt u een uniform.

Meer informatie?

Om te starten met de opleiding tot vrijwilliger surveillance en handhaving solliciteert u eerst op een vacature bij een eenheid en moet u de selectieprocedure doorlopen. Deze selectieprocedure is dezelfde die beroepsagenten ook moeten doen. Meer informatie over vacatures, eenheden, de opleiding en de selectieprocedure is te vinden op: www.wordpolitievrijwilliger.nl. Ook kunt u zich hier aanmelden voor een voorlichting. Daarnaast vind u op deze website meer informatie over het andere vrijwilligerswerk, wat u kunt betekenen, ervaringen van collega’s en hoe u zich kunt aanmelden.