Ga naar content

Skimming

Skimming is het op onrechtmatige wijze bemachtigen (en met behulp van technische middelen) kopiëren van gegevens uit de magneetstrip van een betaal- of waardepas. De op deze manier verkregen gegevens vormen de basis van het namaken van de betaal- of waardepas. Ook het afkijken van de pincode is een vorm van skimming.

Inhoudsopgave

Wat is skimming?

Skimmers gaan op verschillende manieren te werk. Op geldautomaten en betaalautomaten plaatsen zij opzetstukken/voorzetmondjes waarmee ze de magneetstrip van een betaalpas kunnen aflezen. Daarna wordt de pincode door middel van diverse trucs onderschept. Bijvoorbeeld door een camera die boven het toetsenbord is geïnstalleerd of simpelweg door over de schouder mee te kijken. Vervolgens kunnen criminelen geld opnemen en betalingen verrichten in landen buiten Europa.

Waardoor neemt skimmen af?

Skimmen komt steeds minder voor. Alleen automaten waar u de pas helemaal moet insteken, lopen het risico op skimmen. Dit geldt voor parkeerautomaten, geldautomaten en onbemande benzinestations. Dat het skimmen afneemt, komt door het ‘nieuwe pinnen’. In plaats van uw pas door de gleuf te halen (waardoor de magneetstrip wordt gelezen) stopt u uw pas boven of onder in de betaalautomaat. Het grote verschil is dat niet de magneetstrip wordt gelezen, maar de EMV-chip. Die is vooralsnog niet te kopiëren. Meer informatie hierover vindt u op Veiligbankieren.nl

Hoe voorkom ik skimmen?

  • Let op mensen die te dichtbij staan; ze kunnen proberen uw pincode af te lezen.
  • Scherm met uw hand de pincode af.
  • Bijna alle geldautomaten zijn tegenwoordig voorzien van een 'invoermond'. Let erop dat dit mondje er exact zo uitziet als de afbeelding op het scherm (hoewel op sommige geldautomaten de afbeelding niet staat). Elke andere invoermond kan een lezer bevatten die de magneetstrip op de pas leest.
  • Valse frontjes lopen vaak minder soepel dan de echte. Komt uw pas een paar keer terug uit de geldautomaat? Dan kan het om een vals frontje gaan. Breek de transactie af en neem contact op met uw bank.
  • Het is altijd veiliger om een automaat binnen een bank of winkel te gebruiken dan een buitenautomaat.
  • Check uw banksaldo zeer regelmatig. Ziet u onbekende transacties? Blokkeer direct uw bankpas.

Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben van skimming?

Neem direct contact op met uw bank. En bel ook de politie op 0900-8844 (lokaal tarief). Banken waarschuwen hun klanten om verdachte of vreemde zaken tijdens het pinnen altijd te melden. Omdat er vaak meerdere slachtoffers zijn, verzamelt de bank alle gegevens. De bank doet dan aangifte en vergoedt (meestal) uw schade. U kunt skimmen ook melden op het politiebureau. De politie maakt dan een registratie van het incident.