Ga naar content

Botnet

De term botnet (afkomstig van ‘robot network’) wordt gebruikt voor een verzameling van computers waarop malware is geïnstalleerd zonder dat de eigenaren zich daarvan bewust zijn. Deze geïnfecteerde computers (bots) vormen een netwerk en worden centraal aangestuurd via een server.

Niet alleen uw computer kan deel uitmaken van een botnet, ook bewakingscamera’s, koelkasten, digitale televisies en andere ‘internet of things’-apparaten kunnen geïnfecteerd raken met botnet malware.
Een botnet kan bijvoorbeeld worden gebruikt om ongewenste e-mail (spam) door te sturen of DDoS-aanvallen uit te voeren.
Ook kan de malware privacygevoelige gegevens, zoals wachtwoorden, verzamelen en deze zonder dat u het merkt doorsturen naar de criminele botnetbeheerder.

Wat kunt u doen?

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken.

  • Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware-advertentieblokkers (apps die advertenties tegenhouden die een virus kan bevatten) en veilige websites.
  • Gebruik een goed wachtwoord en verschillende wachtwoorden voor al uw websites. Een zin is gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen.
  • Maak regelmatig een back-up van uw documenten.
  • Klik niet op onverwachte linkjes.
  • Geef nooit uw inloggegevens af.
  • Installeer alleen officiële/legale software.
  • Download software alleen vanaf de officiële website van de softwaremaker.

Wat doet de politie?

Het lukt de politie, samen met andere veiligheidspartners, regelmatig om botnets uit de lucht te halen. Hierbij worden soms grote hoeveelheden gestolen inloggegevens (e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden) in beslag genomen. U kunt in deze data zoeken naar uw eigen inloggegevens. Als hieruit blijkt dat uw inloggegevens zijn gestolen, kunt u maatregelen nemen, bijvoorbeeld het wijzigen van het wachtwoord van het account waar de inloggegevens van zijn.
Het feit dat een botnet is opgerold betekent niet dat uw computer hierna veilig is. Het is ook mogelijk dat uw gegevens inmiddels zijn gedeeld met andere criminelen.
Gebruik deze checkfunctie om te controleren of uw inloggegevens voorkomen in de data van in beslag genomen botnets.