Ga naar content

Vragen over corona en politiewerk

Current language: Nederlands

Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen aan de politie. Bijvoorbeeld over afstand houden en wanneer je een boete kunt krijgen. Voor overige vragen verwijzen we onderaan naar informatie op de websites van Rijksoverheid en RIVM. Deze pagina is bijgewerkt op 09-07-2020.

Inhoudsopgave

Actueel

Vanaf 1 juli worden de regels verder versoepeld. Wat blijft belangrijk?

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte
 • Was je handen
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Heb je klachten? Blijf dan thuis

Lees hier meer over de versoepelingen na 1 juli :    
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/06/24/per-1-juli-15-meter-blijft-norm

waarschuwingsbord, afstand, vondelpark, amsterdam, corona, coronavirus, covid-19, Foto: Korpsmedia / Jeroen Stoops

 

Met wie mag ik in de auto?

In de auto geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
Het is een advies. Je kunt dus geen boete krijgen als je geen mondkapje draagt. Maar we raden het wel aan.
Zo zorgen we er samen voor dat het virus zich niet weer kan verspreiden en dat we deze vrijheid kunnen behouden.

Met wie mag ik in een bootje?

In een pleziervaartuig, zoals een zeilboot of sloep, moet je 1,5 meter afstand houden tot personen van 18 jaar en ouder die niet tot jouw huishouden behoren. Ga je dus met vrienden varen, dan moet je onderling voldoende afstand kunnen houden. Tenzij je meedoet aan bijvoorbeeld een zeilwedstrijd, want sport mag je wél bedrijven op kortere afstand. 

Waarom hier een verschil is gemaakt met autorijden, komt doordat autoritten over het algemeen noodzakelijker zijn dan vaartochtjes. De overheid heeft daarom in die categorie sneller willen versoepelen. De belangrijkste regel blijft: houdt afstand, geef de ruimte. 

Vragen over afstand houden

We houden het virus alleen onder controle als we 1,5 meter afstand houden. 

Uitzonderingen op de 1,5 meter afstand

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen en dus ook oudere vrienden.

Er gelden ook uitzonderingen voor:

 • Hulpbehoevenden en hun begeleiders.
 • Kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s.
 • Sporters, acteurs en dansers

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-coronavirus-nieuwe-regels-per-1-juli-2020-in-eenvoudige-taal

Vragen over handhaving en boetes

Waarvoor kunnen politie en boa's nog boetes uitdelen en hoe hoog is die boete? 
Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat, vallen jullie niet onder de uitzonderingen die we hierboven noemen, en houden jullie géén 1, 5 meter afstand, dan ben je nog steeds strafbaar. Alleen door afstand te houden, blijft corona onder controle en houden we onze vrijheden!

We handhaven minder streng, maar bij excessen kun je nog steeds een boete krijgen. Denk aan grote groepen, coronafeesten of overlast die bij ons gemeld wordt. 
Voor 13 t/m 17-jarigen is de boete 95 euro.
Voor 18 jaar en ouder is het 390 euro.

Waar vind ik de noodverordening?
Kijk hier bij welke veiligheidsregio je hoort en vind daar de noodverordening die voor jou geldt. 

Vragen over de grens met België / Duitsland

Ik wil de Belgische grens over. Mag dit?
Op 15 juni is de grens met België weer open gegaan voor niet-essentiële reizen. Toerisme en bezoek van vrienden en familie is hierdoor onder voorwaarden mogelijk. Ga je naar België, verdiep je dan in de regels die daar gelden. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/verkeer-openbaar-vervoer-grensstreek/grens-belgie 

Ik wil de Duitse grens over. Mag dit? 
Duitsland laat weer Nederlandse (toeristische) reizigers toe. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat u aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

Ik wil op vakantie in Europa. Wat zijn de regels?
Lees hier meer over op vakantie gaan in deze tijd: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan

Vragen over werken en afstand houden

Mijn werkgever wil dat we met 3 of meer mensen in een werkbus naar het werk gaan. Mag dat?
Werkbusjes gelden niet als privéauto's. Er zijn daarom nog steeds regels aan verbonden. Die regels zijn:

 1. Er moet bekend zijn wie die dag in welk busje hebben gezeten (nodig voor evt bron- en contactonderzoek).
 2. Voor je instapt moet je een gezondheidscheck krijgen. Oftewel: ze moeten aan je vragen of je symptomen hebt van corona.
 3. Iedereen in het busje moet een niet-medisch mondmasker dragen. 

Mijn werkgever laat ons op te korte afstand van elkaar werken. Wat kan ik doen?
Je werkgever is verantwoordelijk voor jullie gezondheid. Hij moet er dus voor zorgen dat jullie minimaal 1,5 meter kunnen aanhouden. Kaart het bij je werkgever of leidinggevende aan. Wordt er niet geluisterd, schakel dan de ondernemingsraad of de vakbond in. Je kunt het ook melden bij de Inspectie SZW, via een speciaal meldformulier.  

Mag ik met vrienden buiten chillen, barbecueën en/of sporten?

Dit is toegestaan. Er gelden geen maximum aantallen, maar je moet onderling altijd 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Mensen uit één huishouden mogen dichterbij elkaar zijn. Zie voor de andere uitzonderingen de alinea over afstand houden.
Lukt dat afstandhouden niet, dan kan het nog steeds zijn dat je een boete krijgt (vanaf 3 personen). 

Kijk voor meer informatie over sporten op de sportpagina van de Rijksoverheid.

Vragen over criminaliteit

Leiden de maatregelen rond corona tot (meer) incidenten? 
De politie houdt continu bij wat er op straat speelt. Sinds eind april zien we de criminaliteitscijfers weer langzaam toenemen. Sinds begin juni is deze weer bijna op het niveau van vóór de crisis. Alleen het aantal online oplichtingen (waaronder vriend-in-nood-fraude) ligt nog steeds hoger. Het aantal boetes dat we uitdelen voor groepsvorming zonder voldoende afstand, is sinds de versoepeling snel afgenomen. We zien helaas wel nog steeds een toename in het aantal snelheidsovertredingen. Niet alleen op auto- en snelwegen. We zijn hierdoor gedwongen om meer rijbewijzen in te nemen dan normaal.

We zien veel mensen veel te hard rijden. Doen jullie daar iets aan?
Veiligheid blijft belangrijk. Het politiewerk is daarom altijd zo normaal mogelijk doorgegaan. Hardrijden, bellen achter het stuur, dronken achter het stuur kruipen of fietsen zonder licht is niet ineens toegestaan als er een virus heerst. We hebben de laatste tijd opvallend veel meer rijbewijzen ingenomen. Let op je snelheid. Ook nu!

Is jullie werk veranderd? 
Het politiewerk is zo normaal mogelijk doorgegaan. Als we strafbare feiten signaleren, doen we gewoon ons werk, zoals altijd.

Vragen over hoe we onszelf beschermen

Wat hebben jullie aan persoonlijke beschermingsmiddelen bij je?
In elke politieauto ligt een pakket met onder andere een mondkapje en medische handschoenen. Deze gebruikt de politie bijvoorbeeld als agenten naar een locatie moeten waar iemand mogelijk besmet is, of bij een reanimatie. Bij een aanhouding is er natuurlijk niet altijd tijd om handschoenen aan te doen. Hierdoor lopen we verhoogd risico, maar dat hoort ook bij ons vak. Fouilleren doen we weer wel altijd met handschoenen aan. Verder hebben we gel bij ons waarmee we na een melding onze handen kunnen schoonmaken. Ook hebben we een overall en bril bij ons om aan te trekken bij een reanimatie. Ten slotte gaan er anti-spuugmaskers mee in de auto. 

Hoe doen jullie dat als je nu iemand moet aanhouden of fouilleren?
In principe dragen we bij aanhouding én fouillering medische handschoenen. Soms is er geen tijd is om die aan te trekken. In dat geval is dat helaas het risico van ons vak. We zullen alles doen wat we kunnen om niet besmet te raken én om te zorgen dat we niet bijdragen aan het verspreiden van het virus.

Reanimeren jullie nog wel? 
Wij reanimeren weer gewoon volgens de richtlijnen van vóór de corona-tijd. Er staan maximaal twee hulpverleners bij het slachtoffer. De anderen staan op minimaal 1,5 meter afstand (conform RIVMrichtlijn), met uitzondering van de ambulancemedewerkers die bezig zijn met het slachtoffer. 

Waarom draagt de politie geen mondkapjes?
De politie heeft wel mondkapjes (en andere beschermingsmiddelen) in de auto liggen. We dragen ze als we weten of vermoeden dat we in contact komen met iemand die besmet is met het virus, of die alle symptomen heeft.

Vragen over toegang tot politiebureaus

Hoe moet ik nu aangifte doen?
In verband met de coronacrisis zijn we genoodzaakt het aantal persoonlijke contacten te verminderen. Alleen in dringende gevallen spreken we nog af op het politiebureau. We proberen zoveel mogelijk aangiftes telefonisch af te handelen of via internet op te nemen. Kijk op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen of online aangifte voor u mogelijk is. Niet? Bel ons dan op 0900-8844. Dan kijken we of het telefonisch kan, of dat het toch op een politiebureau mag. Sommige aangiftes zijn namelijk te complex of gevoelig om telefonisch te doen.

Vragen over opleidingen en werving

Hoe zit het met de selectieprocedure voor nieuwe agenten?
Heb je vragen over de selectieprocedure? Dan kun je contact opnemen met Kombijdepolitie via 088 - 66 22 300 (bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur). Of stel je vraag direct aan chatbot Job. Mogelijk heeft hij al een antwoord op jouw vraag.

Overige vragen en antwoorden

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij? Kijk ook eens op deze pagina's: