Ga naar content

Coronavirus en politiewerk

De maatregelen rondom het coronavirus hebben gevolgen voor het politiewerk. Op deze pagina staan onder andere de nieuwsberichten die we hierover publiceerden. Verder staan hier antwoorden op de meest gestelde vragen aan de politie. Bijvoorbeeld over handhaving en boetes. Deze pagina is aangevuld na de persconferentie van dinsdag 31 maart.

Inhoudsopgave

waarschuwingsbord, afstand, vondelpark, amsterdam, corona, coronavirus, covid-19, Foto: Korpsmedia / Jeroen Stoops

Nieuwsberichten

Het allerbelangrijkste

1.  Blijf zo veel mogelijk thuis.
2.  Ga je een frisse neus halen, boodschappen doen of mag/moet je werken, hou dan ALTIJD anderhalve meter afstand.
3.  Zie je mensen die geen afstand van elkaar houden (en geen gezin/huisgenoten lijken), spreek hen dan gerust aan. Gezondheid is een zaak van ons allemaal! 

Alle vragen die je verder hebt, leg je langs deze meetlat. Moet ik écht wel weg? Ben ik veilig, voor mezelf en anderen? Heb ik anderen al - respectvol - aangesproken?

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=uGE6eSuu95g

Vragen over de nieuwe regels

De maatregelen zijn verlengd t/m 28 april. Wat zijn de regels ook alweer?
Hier staan ze overzichtelijk op een rijtje: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-de-aanpak-van-het-nieuwe-coronavirus-in-nederland

Mag ik nog wel naar buiten?
Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. HOUD ALTIJD AFSTAND van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Dus is het ergens druk, draai om en ga naar huis. Alleen op deze manier kunnen we deze vrijheid behouden. Zien wij als politie mensen toch op korte afstand van elkaar samenscholen, dan mogen we een flinke boete opleggen. Daarmee dragen we bij aan de gezondheid(szorg). 

Hoe zit dat met die boetes van politie en boa's?
Groepen van drie of meer personen die zich in de publieke ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden, zijn strafbaar. De politie gaat hierop handhaven. Leden van een huishouden (gezin/huisgenoten) die samen wandelen, zijn niet aan die onderlinge afstand gebonden. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog wel gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten alleen wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Vragen over handhaving en boete's

Waarvoor gaan politie en boa's boetes uitdelen en hoe hoog is die boete? 
Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houden jullie géén 1, 5 meter afstand, dan ben je strafbaar. Als politie gaan wij hierop handhaven. We zullen je eerst aanspreken en waarschuwen. Luister je niet, dan krijg je een boete. Voor 12 t/m 17-jarigen is die 95 euro en voor 18 jaar en ouder is het 390 euro. Blijf je dan nog steeds te dicht bij elkaar hangen, dan kunnen we je aanhouden.
Deze regels gelden niet als je met je huisgenoten op straat bent. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Veel gestelde vraag: Mag ik met 2, 3 of meer mensen in één auto naar het werk rijden?
De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of anderszins huisgenoten zijn). Dus nee, je mag niet met elkaar in één auto zitten als je die onderlinge afstand niet kunt houden. Hoewel we begrip hebben voor het feit dat je baas geen andere middelen heeft om je naar je werk te laten gaan, raden we je toch aan om dit te bespreken. Je loopt een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Een boete is voor alle inzittenden mogelijk. Onze prioriteit ligt echter bij de publieke ruimte.

Handhaven jullie ook bij feestjes in woningen en zo?
Ook samenkomsten buiten de publieke ruimte vallen onder de noodverordening. Zo kan worden opgetreden tegen bijv. coronafeestjes in studentenhuizen, garages, loodsen en dergelijke. Als jeugd de stapavond verlegt naar een rijtje geparkeerd staande auto's, dan kunnen we ook handhaven omdat dit als een bijeenkomst gezien wordt. Maar primair richt onze handhaving zich op de publieke ruimte.

Welke regels gelden er in mijn woonplaats?
Er zijn landelijke afspraken gemaakt, maar die staan in regionale noodverordeningen. Dat kan leiden tot verschillen in klemtoon, afhankelijk van lokale problematiek. Wil je weten hoe jouw noodverordening eruit ziet? Kijk dan hier bij welke veiligheidsregio je hoort en vind daar de noodverordening die voor jou geldt. 

Kan ik de politie bellen als ik meer dan drie mensen bij elkaar zie? 
Dat is alleen strafbaar als drie of meer mensen de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhouden. Probeer elkaar eerst op een respectvolle manier aan te spreken. Kom je er niet uit, dan hebben sommige gemeenten een nummer waar je overtredingen kunt melden. Heeft jouw gemeente dat niet, dan kun je bellen met de politie via 0900-8844. Het nummer 112 is alleen voor situaties waarin elke seconde telt. 
We nemen de melding serieus, maar het kan wel zijn dat er op dat moment iets speelt dat nog urgenter is. Dan komen we later, maar dan weten we wel alvast waar onze aandacht naartoe moet. Ook boa's zijn trouwens bevoegd om deze boetes uit te delen; check liefst eerst of de gemeente hiervoor een meldnummer heeft opengesteld.  

Wat doet de politie als horecagelegenheden, kapperszaken etc toch open zijn of als er bijeenkomsten zijn?
De politie doet een beroep op de sociale verantwoordelijkheid en het gezonde verstand van alle mensen in Nederland. Gelukkig houden de meeste mensen zich keurig aan de gemaakte afspraken. Zijn er toch bijeenkomsten of is er nog horeca open, dan hebben we een (dwingend) gesprek met de overtreders. Luisteren ze niet, dan kunnen ze rekenen op een hele forse boete.  

Hoe zijn die boetes juridisch geregeld?
De politie gaat de noodverordening handhaven die binnen de betreffende veiligheidsregio geldt. We dragen hiermee bij aan de volksgezondheid. De handhaving gebeurt op basis van Artikel 443 Wetboek van Strafrecht. De precieze details van de noodverordening vind je op de website van jouw veiligheidsregio.

Hoe zorgen jullie dat de straten leeg blijven, zoals in Spanje en Italië? 
We hebben meer vrijheden dan in Spanje en Italië en als iedereen aan de afspraken houdt, zal dit hopelijk zo blijven.
Door een landelijke noodverordening mag de politie nu wel boetes uitdelen als mensen zich niet houden aan de maatregel om afstand te houden en in een groep op straat te hangen. Je mag dus nog wel even op straat een frisse neus halen, maar liefst alleen of met iemand met wie je samenwoont. En blijf verder thuis. 

Zijn jullie wel goed voorbereid op deze crisis?
Voor nu is de politie goed voorbereid. We houden nieuwe ontwikkelingen constant in het oog, bewegen mee met nieuwe landelijke afspraken en zullen altijd doen wat we kunnen voor de veiligheid in Nederland.

Wat te doen tegen corona?

Vragen over afstand houden

We krijgen veel vragen over afstand houden. Wat mag je nog wel, en wat mag je niet?
De Rijksoverheid heeft veel van deze vragen al op deze plek beantwoord. 

Veel gestelde vraag: Mag ik met 2, 3 of meer mensen in één auto naar het werk rijden?
De basisafspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet uit één gezin komen. Dus nee, het is erg onverstandig om met elkaar in één auto zitten als je die onderlinge afstand niet kunt houden. Hoewel we begrip hebben voor het feit dat je baas geen andere middelen heeft om je naar je werk te laten gaan, raden we je toch aan om dit te bespreken. Je loopt een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Een boete is voor alle inzittenden mogelijk.  

Vraag jezelf bij alles af of je in staat bent om 1,5 meter afstand te houden. Niet omdat je anders een bekeuring kunt krijgen, maar omdat je anders bijdraagt aan het verspreiden van een virus waar mensen aan kunnen overlijden. 

Vragen over de impact op ons werk

Welke taken voert de politie nu (tijdelijk) niet meer uit?
De ontwikkelingen gaan heel snel en de politie bekijkt dat per dag. Samen met het bevoegd gezag (burgemeester en Openbaar Ministerie) besluiten we wat we wel en wat we niet doen. Grote verkeerscontroles zijn op voorhand afgezegd. Over andere keuzes doen we geen uitspraken.

Zijn jullie verplicht om te blijven werken?
Ja, de politie is verplicht om te blijven werken. Politiewerk gaat altijd door. Dat weet je als je agent wordt en het is ook belangrijk, om ervoor te zorgen dat het land veilig blijft. Waar mogelijk werken politiemensen thuis; niet iedereen heeft een straatfunctie. 

Is er meer blauw op straat of juist minder? En waarom?
Op sommige plekken is meer blauw op straat, op andere minder. Veiligheid is ons vak en daarom gaat de hulp aan hen die dit nodig hebben, de handhaving van de openbare orde en de opsporing van strafbare feiten door. Als werkgever doet de politie er vanzelfsprekend wel alles aan om te zorgen dat onze mensen zo min mogelijk kans lopen op besmetting met het virus. Of op verspreiding ervan. Daardoor maken we soms andere keuzes in ons werk.

Is er nog genoeg bezetting om alle politietaken uit te voeren?
Doordat evenementen zijn afgelast, komt er ruimte vrij. Die capaciteit zetten we in op andere plekken. Bijvoorbeeld daar waar collega’s in thuisquarantaine of -isolatie moeten. We doen er alles aan om het politiewerk ‘gewoon’ door te laten gaan.

Waarom houden jullie nog steeds snelheidscontroles?
Veiligheid blijft belangrijk. Politiewerk gaat daarom zo normaal mogelijk door. Het is niet zo dat te hard rijden, dronken achter het stuur kruipen of fietsen zonder licht ineens is toegestaan als er een virus heerst. We hebben de laatste dagen trouwens opvallend veel meer rijbewijzen in moeten nemen. Let op je snelheid. Ook nu!

Hebben criminelen door de coronacrisis de vrije hand?
De politie doet gewoon zo normaal mogelijk haar werk. Hier en daar is dit wat aangepast om ervoor te zorgen dat we geen bijdrage leveren aan het verspreiden van het virus.

Treden jullie nog op bij kleine overtredingen?
Als we overtredingen signaleren, blijven we ons werk doen zoals altijd. Ook andere zaken dan het virus zijn belangrijk als het gaat om de veiligheid in Nederland.
 

Bekijk hier andere antwoorden over de impact van het coronavirus op het politiewerk:

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=cB0LqYfPIvo

Vragen over hoe we onszelf beschermen

Wat hebben jullie aan persoonlijke beschermingsmiddelen bij je?
In elke politieauto ligt een pakket met onder andere een mondkapje en medische handschoenen. Deze gebruikt de politie bijvoorbeeld als agenten naar een locatie moeten waar iemand mogelijk besmet is, of bij een reanimatie. Bij een aanhouding is er natuurlijk niet altijd tijd om handschoenen aan te doen. Hierdoor lopen we verhoogd risico, maar dat hoort ook bij ons vak. Fouilleren doen we weer wel altijd met handschoenen aan. Verder hebben we gel bij ons waarmee we na een melding onze handen kunnen schoonmaken. Ook hebben we een overall en bril bij ons om aan te trekken bij een reanimatie. Ten slotte gaan er begin april anti-spuugmaskers mee in de auto. 

Hoe doen jullie dat als je nu iemand moet aanhouden of fouilleren?
In principe dragen we bij aanhouding én fouillering medische handschoenen. Soms is er geen tijd is om die aan te trekken. In dat geval is dat helaas het risico van ons vak. We zullen alles doen wat we kunnen om niet besmet te raken én om te zorgen dat we niet bijdragen aan het verspreiden van het virus.

Hoe doen jullie je politiewerk met 1,5 meter afstand?
Als het kan houdt ook de politie zich aan de richtlijn om 1,5 meter afstand te houden. Er zijn natuurlijk situaties in ons werk waar het niet mogelijk is. Bijvoorbeeld in de politieauto of bij een aanhouding. Dat is onvermijdelijk in het politiewerk. Maar waar mogelijk houden we afstand. Zo nemen we sneller de motor of de fiets, en gaan we liever met de politiebus op pad dan met de auto. Dan zitten we net iets verder bij elkaar vandaan. We doen ons uiterste best om zoveel mogelijk te voorkomen dat we het virus oplopen of helpen verspreiden.

Elke seconde telt bij een reanimatie. Waarom nemen jullie dan de tijd om die beschermende pakken aan te trekken?
Als de politie de melding krijgt, kan de bijrijder onderweg het pak alvast grotendeels aantrekken. De bestuurder doet dat als de bijrijder de reanimatie start. Lopen we er spontaan tegenaan, dan starten we de reanimatie zonder pak. Omdat elke seconde telt. Dat is helaas het risico van ons vak. En als de reanimatie slaagt, ook meteen de mooie kant ervan. 

Begrijpen we het goed dat jullie geen mond-op-mond-beademing meer geven?
Wij gaan direct aan de slag met de reanimatie, in afwachting van de ambulance.  De kans op besmetting bij een mond-op-mond beademing van een met corona besmette persoon is echter bijna 100% als niet de juiste middelen worden gebruikt. Iom deskundigen is daarom besloten dat de politie alleen borstcompressie doet en voor de ademhaling naar de borstkas kijkt. 

Vragen over toegang tot politiebureaus

Blijven alle bureaus open voor aangiften?
U bent nog steeds welkom op onze bureaus om aangifte te doen. Ook de politie volgt het RIVM-advies. Schud daarom geen handen, houd gepaste afstand en kijk of wij u op een andere manier kunnen helpen. Aangifte doen kan ook op afstand. We proberen zoveel mogelijk aangiftes telefonisch af te handelen of via internet op te nemen.
Kijk op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen of online aangifte voor u mogelijk is. Het kan zijn dat bepaalde politiebureaus tijdelijk moeten sluiten. Hierover communiceren we dan actief. Meestal doen we dat via social media.

Ik had een afspraak op het politiebureau. Waarom is dat afgezegd?
In verband met de coronacrisis zijn we genoodzaakt het aantal persoonlijke contacten te verminderen. Alleen in dringende gevallen spreken we nog af op het politiebureau. Als het goed is, is een nieuwe afspraak gemaakt of zijn alternatieven gegeven. Is dat niet het geval, dan vragen we om begrip; dit is een hectische tijd voor allemaal en de situatie verandert bijna elke dag.

Ik had een afspraak om aangifte te doen. Gaat dat wel door?
Als je van ons geen telefoontje hebt gekregen dat het niet doorgaat, gaat jouw aangifte gewoon door. We proberen zo veel mogelijk aangiftes per telefoon te doen om te zorgen dat er geen persoonlijk contact is en daarmee geen besmettingsgevaar. Maar sommige aangiftes zijn te complex of gevoelig. Die doen we toch op het politiebureau. Wij houden ons daar aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent oa dat er voldoende afstand is tussen de personen in het gesprek.

(Verhoor)bijstand door een advocaat; gaat dit nog normaal door?
Wij doen zo normaal mogelijk ons werk. Als het nodig is, houden we mensen aan. En elke aangehouden verdachte heeft recht op verhoorbijstand. Wij houden ons ook op de politiebureaus aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent oa dat er voldoende afstand is tussen de personen in de verhoorruimte.

Vragen over criminaliteit

Is het nu rustiger voor de politie of zijn er juist meer meldingen?
Door de maatregelen is het een stuk rustiger op straat. Dat betekent bijvoorbeeld minder verkeersongevallen, geweldsincidenten in de horeca en woninginbraken.  Hoewel we nog geen enorme stijging zien, zien we wel dat (cyber)criminelen gebruik maken van de actualiteit om mensen op te lichten. Houd hier dus rekening mee en waarschuw ook je vrienden, buren en familieleden.

Leiden de maatregelen rond corona tot (meer) incidenten? Opstootjes in de supermarkt, huiselijk geweld omdat meer mensen thuis zitten?
De politie houdt continu bij wat er op straat speelt. Op 31 maart plaatsten we dit nieuwsbericht: https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/31/00-politie-bekeurt-250-mensen-voor-overtreden-corona-maatregelen.html

Ik wil iemand melden die mondkapjes etc verkoopt tegen woekerprijzen
Dat kun je helaas niet bij ons melden. Voorlopig is dit namelijk niet strafbaar. Je zou deze personen kunnen benaderen en hen vertellen dat de beschermingsmiddelen hard nodig zijn in ziekenhuizen.  

Zien jullie een toename van phishing mails?
Phishing gebeurt dagelijks; ook al voordat het coronavirus opdook. We merken gelukkig dat steeds meer mensen hier alert op zijn. Toch blijven we er geregeld voor waarschuwen.

Vragen over het dragen van mondkapjes

Mag ik een mondkapje dragen buiten de deur?
Ja hoor, op straat en in winkels mag dat. De wet die gezichtsbedekking verbiedt, geldt alleen in overheidsgebouwen (zoals politiebureaus) en het openbaar vervoer.

Mag ik een mondkapje op in de trein of op het politiebureau?
Je zou mondkapjes kunnen zien als gezichtsbedekkende kleding. Strikt formeel zou je hierop aangesproken kunnen worden. Maar de politie verwacht niet dat iemand je nu vraagt of je het mondkapje wilt verwijderen.

Waarom draagt de politie geen mondkapjes?
De politie heeft wel mondkapjes in de auto liggen. We dragen ze als we weten of vermoeden dat we in contact komen met iemand die besmet is met het virus, of die alle symptomen heeft.

Vragen over opleidingen en werving

Hoe zit het met de selectieprocedure voor nieuwe agenten?
Iedereen die in de selectieprocedure van de politie zit wordt persoonlijk benaderd. Het kan goed zijn dat je pas op het laatste moment wat van ons hoort, omdat er bekeken wordt hoe er voor de procedure een zo goed mogelijk alternatief geboden kan worden. Heb je vragen over de selectieprocedure? Dan kun je altijd contact opnemen met Kombijdepolitie via 088 - 66 22 300 (bereikbaar op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur).
Kombijdepolitie heeft ook een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Mogelijk vind je daar al een antwoord op jouw vragen.

België / Duitsland

Ik wil de Duitse of Belgische grens over, maar die is dicht. Wat nu?
De politie gaat niet over de sluiting van de grenzen. Je zou je vraag kunnen stellen aan onze collega’s van de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn goed bereikbaar via onder meer sociale media.