Ga naar content

Oplichting via webwinkel

Soms is een website of domeinnaam niet meer bereikbaar. Dan heeft de politie op basis van meldingen van mogelijke oplichting de site gemeld bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Wat doet SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland)?

SIDN is de officiële beheerder van het .nl-domein en zorgt ervoor dat je als internetgebruiker bij de juiste .nl-website uitkomt

Waarom maakt SIDN een domeinnaam onbereikbaar?

U hebt online een website, bijvoorbeeld een webwinkel, gezocht en bent vervolgens op de pagina terechtgekomen van SIDN. Daarop staat dat de aan de website gekoppelde domeinnaam niet meer bereikbaar is. In dat geval deed de politie bij SIDN een melding over de betreffende .nl-domeinnaam, waarvan het vrijwel zeker is dat deze betrokken is bij oplichting of andere frauduleuze zaken. SIDN heeft de registratiegegevens gecontroleerd en als gevolg hiervan de oorspronkelijke website vervolgens onbereikbaar gemaakt.

Ik ben opgelicht via een webwinkel. Wat kan ik doen?

Als u bent opgelicht en het gaat om de domeinnaam van een webwinkel dan raden wij u aan om aangifte te doen via politie.nl. Bent u slachtoffer van een andere vorm van oplichting? In dat geval kunt u via politie.nl bepalen welke mogelijkheden er dan zijn. Naast dat u aangifte doet, is het goed om de oplichting te melden bij consuwijzer.nl. Deze organisatie ziet erop toe dat bedrijven eerlijk handelen en beschermt uw belangen als consument. U kunt er ook praktisch advies krijgen over uw rechten en nagaan of de webwinkel zich aan alle regels houdt.

Aan wie meldt de politie een domeinnaam en waarom?

Krijgt de politie een melding of aangifte over een webwinkel die klanten mogelijk oplicht, dan wordt zorgvuldig onderzocht of dat inderdaad het geval is. Als blijkt dat er ‘met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’, sprake is van oplichting, dan doet de politie er alles aan om te voorkomen dat ook andere mensen slachtoffer worden van diezelfde webwinkel. Dat gebeurt door partijen die hier een rol in spelen snel te informeren. SIDN is een van die partijen. Op basis van de politiemelding onderzoekt SIDN de registratiegegevens van de gemelde domeinnaam, mits dit een .nl-domeinnaam is.

Waaraan kan ik zien of een webwinkel betrouwbaar is of niet?

Het kan best lastig zijn om te bepalen of de website waar u spullen bestelt van een officieel bedrijf is of in handen van criminelen. Om de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van webcriminelen, zijn er enkele zaken waarop u kunt letten voordat u online gaat shoppen.

  • Via ‘Check de (ver)koper’ kunt u voordat u iets koopt of verkoopt, controleren of er met de (ver)koper negatieve ervaringen zijn geweest. U kunt zoeken op IBAN-rekeningnummers, mailadressen, telefoonnummers of een url (de websitenaam) van bijvoorbeeld een webwinkel.
  • Kent u de webwinkel? Weet met wie u zaken doet!
  • Eerlijke prijs. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal zo. Zoals een smartphone van twintig euro die normaliter tweehonderd euro kost.
  • Staan er contact- en bedrijfsgegevens op de website zoals KVK-nummer, btw-nummer, vestigingsadres, telefoonnummer. Kloppen deze gegevens ook?
  • Is de ondernemer/webwinkel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? U kunt dit snel checken op www.kvk.nl. De inschrijving zegt niets over betrouwbaarheid, maar u kunt wel zien of het bedrijf bestaat en hoe lang.