Ga naar content

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen om via e-mail achter uw bankgegevens te komen. Fraudeurs lokken u naar een valse (bank)website. Dit is echter een kopie van de echte website van de bank. Hier wordt u verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien.

Inhoudsopgave

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=Ls0LBmmhOvY

Hoe werkt phishingmail?

Met een phishingmail lokken fraudeurs u naar een vals webadres, waarop u wordt verzocht uw bank- en privégegevens (zoals inlogcodes en/of pincode) te vermelden. U ontvangt bijvoorbeeld een mail dat er iets mis is met uw bankrekening en dat er controle moet plaatsvinden. In deze mails, of daarna per telefoon, doen de fraudeurs zich voor als medewerker van uw bank. Met de verkregen gegevens plunderen de fraudeurs uw bankrekening.

Hoe voorkom ik phishing?

Een bank vraagt nooit om uw bank- of privégegevens via de mail. De politie adviseert daarom nooit te reageren op e-mails waarin om persoonlijke inlogcodes en/of pincode wordt gevraagd. Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Let op, klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.

Phishing via betaalverzoeken

Bij phishing via betaalverzoeken krijgt u een nep betaalverzoek toegestuurd. Een link die sterk lijkt op bijvoorbeeld Tikkie. Wanneer u hier uw gegevens invult krijgen fraudeurs de beschikking over uw gegevens. Zij kunnen vervolgens geld van uw rekening halen, wat kan variëren van tientallen tot enkele honderden euro’s.

Hoe gaat dit in zijn werk?

U verkoopt bijvoorbeeld via marktplaats een product. De koper (fraudeur) vraagt aan u om een klein bedrag over te maken zodat u kunt aantonen dat het opgegeven rekeningnummer bij uw naam hoort. Dit gaat dan om 0,01 of 0,02 cent. Op het oog lijken dit echte betaalverzoeken van de bank, of van bijvoorbeeld de Tikkie-app. In werkelijkheid is het een link naar een phishingsite en hebben de fraudeurs uw gegevens.  

 

Hoe voorkom ik phishing via betaalverzoeken?

Voorkomen is eenvoudig. Klik nooit op een betaalverzoek van een persoon die u niet kent (bijvoorbeeld een tikkieapp of ander bankverzoek). Wilt u zo’n soort betaalverzoek doen doe dat dan door in te loggen op uw eigen bankapp of bankomgeving en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat u op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen. De schade is dan maximaal het opgegeven bedrag van € 0,01 cent.

Hoe meld ik phishing?

Bent u toch slachtoffer geworden van deze manier van oplichting? Laat dan uw rekening zo snel mogelijk blokkeren bij uw bank. En meld het bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).