Ga naar content

Wijkagent

Duizenden politiemensen zetten zich elke dag in voor de veiligheid in ons land en om mensen in nood te helpen. Dat doen zij in heel Nederland. Ook in uw wijk of buurt.

Inhoudsopgave

Waarom politie in de wijk?

De politie is er voor u en wil daarom graag bij u in de buurt zijn. Dichtbij, zodat zij snel kan optreden als dat nodig is, maar ook om gemakkelijk contact te leggen.

Wat doet een wijkagent?

De wijkagent is een ervaren politieagent. Samen met zijn collega’s van het basisteam, zoals surveillanten en rechercheurs werkt hij aan een veilige wijk door handhaving en opsporing. Vaak is de wijkagent een eerste aanspreekpunt in de wijk en een bekend gezicht. Hij kent veel inwoners en ondernemers en spreekt regelmatig met hen. Door al die contacten weet hij wat er speelt in de wijk en kan hij in een vroeg stadium problemen oplossen en liever nog, voorkomen. Veel wijkagenten zoeken actief contact met de inwoners van hun wijk en hebben bijvoorbeeld een spreekuur of werken regelmatig op een centrale plek in de wijk . De samenleving digitaliseert en vraagt om een politie die waakzaam en dienstbaar is in de fysieke wereld en de digitale wereld. Veel wijkagenten zijn daarom actief op sociale media en kunnen via deze platforms zien wat er speelt, hebben er contact met inwoners en geven inzicht in hun werk.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=HV7JpoyiI2M

Met wie werkt een wijkagent?

Sommige problemen kan een wijkagent zelf oplossen door met inwoners of ondernemers in gesprek te gaan. Maar soms gaat het om iets dat niet (alleen) voor de politie, maar voor de gemeente of bijvoorbeeld een woningbouwvereniging is. De wijkagent kan dan doorverwijzen naar hulpverlening of organisaties zoals buurtbemiddeling. De wijkagent zit regelmatig met de gemeente, woningbouwverenigingen en andere instanties om de tafel. Zo weten alle partijen wat er aan de hand is. Samen met u zorgen zij voor de veiligheid in uw wijk of buurt.

Wanneer neemt u contact op met een wijkagent?

Bij spoed belt u 112. Ook bij verdachte situaties belt u 112, bijvoorbeeld als mensen zich verdacht ophouden in portieken. Valt u iets bijzonders op? Onbekenden die regelmatig bij u in de straat parkeren? Denkt u dat er vanuit een woning drugs verhandeld wordt of dat er wiet gekweekt wordt? De wijkagent wil dat graag weten. Noteer het tijdstip waarop u iets verdachts zag, kentekennummers, signalementen, alles wat kan helpen om een verdachte op te sporen. Daarmee helpt u mee om de veiligheid in uw wijk te vergroten.

Wie is uw wijkagent?

Ga naar het overzicht van wijkagenten en vul een plaatsnaam of postcode in. Daar vindt u wie uw wijkagent is en hoe u de agent kunt bereiken.

Hoe neemt u contact op?

Elke wijkagent heeft een eigen informatiepagina. Daar vindt u een contactformulier dat u kunt invullen. Ook staan op deze pagina eventueel verwijzingen naar social media. U kunt uw wijkagent ook bellen via 0900-8844 of kunt hem op straat aanspreken.

De digitaal wijkagent

Naast wijkagenten zijn bij de politie sinds enkele jaren ook digitaal wijkagenten werkzaam. Waar de “gewone” wijkagent (m/v) door de buurt fietst, doet de digitaal wijkagent dat via de computer. Het werkgebied van de digitaal wijkagent is het internet. Online kijkt hij wat mensen bezighoudt op social media, op de sites van lokale en regionale media en op fora. Hij weet wat er online speelt in zijn wijk. De digitaal wijkagent en de wijkagent op straat vullen elkaar aan. Ze voorzien elkaar van informatie die op internet dan wel in de buurt wordt vergaard.
De digitaal wijkagent doet onderzoek naar gedigitaliseerde criminaliteit. Denk daarbij aan online smaad, sexting, internetoplichting, klassieke misdaad met een digitaal component. Hij geeft tips aan collega’s en inwoners over het veilig gebruik van internet. Samen met collega’s verzorgt hij de social media van zijn team, zoals de Facebookpagina en het Instagramaccount van de politie in jouw buurt. Hij plaatst posts op die pagina’s, beantwoordt vragen van inwoners, maar geeft ook voorlichting op scholen over bijvoorbeeld sexting en digitaal pesten.
De digitaal wijkagent is er voor de online basis politiezorg. Inwoners kunnen bij hem terecht voor het doorgeven en verkrijgen van informatie over zaken die zich in de digitale wereld afspelen.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=BaNyYMuCohU